ДИЖУ КРЕДИТЕ ДА ПРЕЖИВЕ: Црногорци приморани да се задужују код банака

786

И. СТОЈАДИНОВИЋ

УКУПАН износ који су банке по основу кредита одобриле у Црној Гори на крају новембра износио је 2,98 милијарди евра, од чега се на зајмове привреди и становништву односи чак 76 одсто односи на становништво и нефинансијски сектор, односно 2,26 милијарди, наведено је у последњем билтену Централне банке Црне Горе.

У том периоду, минимална потрошачка корпа за четворочлану породицу износила је 640 евра, што значи да је сваки Црногорац у новембру, у просеку био задужен у вредности шест потрошачких корпи.

Према речима председника невладине организације “Борба против сиромаштва”, Радована Тошковића, грађани у Црној Гори су приморани да дижу кредите како би могли да преживе.

– Просечно домаћинство није у могућности да себи приушти већину тога, а да се не задужи у банци. Није реч само о неким већим куповинама, неретко су приморани да се задуже како би платили текуће трошкове или буквално преживели. Они су због ниских плата и пензија, те лошег стандарда буквално приморани да узимају зајам – казао је Тошковић.

Како је додао, то није најгора ствар код кредитног задуживања, већ тврди да грађани након што од банака позајме новац, себе доводе у још гори положај. Тошковић истиче да просечно домаћинство тешко може да издржи плаћање свих месечних обавеза, а посебно када се на то дода још месечна рата за кредит.

– Неретко су након тога приморани да рефинансирају кредит, односно, подигну у истој банци нови, отплате дуг од старог, да би онај износ који остане имали за друге текуће обавезе и то је зачарани круг. Када говоримо о кредитима, они су добри једино за банке које од тога имају приходе. Само што у Црној Гори оне зарађују на трагедији народа, којем је често једини начин да преживе – да се код њих задуже – сматра Тошковић.

ШТЕДЊА

ПРЕМА подацима ЦБЦГ, укупна штедња у банкама на крају новембра 2018. године износила је 3,45 милијарди евра, што је у поређењу са претходним месецом мање за 0,2 одсто, а у односу на исти период прошле године повећање за 8,3 одсто. Од укупне штедње, на новац који у банкама чува становништво, односи се 1,32 милијарда евра и у односу на исти месец лани, порасла је за 8,8 одсто.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:771930-ДИЖУ-КРЕДИТЕ-ДА-ПРЕЖИВЕ-Црногорци-приморани-да-се-задужују-код-банака