ДИК МАРТИ ПРЕДСТАВИО НОВУ КЊИГУ: Предуго се чекало на осуду злочина

289

Г. ЧВОРОВИЋ

ИЗГУБЉЕНО је веома много времена у стварању суда за ратне злочине на Косову. И даље нема резултата. По свој прилици, биће потребно још доста стрепљења, с неизвесним исходом.

То је порука Дика Мартија, некадашњег известиоца Парламентарне скупштине Савета Европе о трговини органима на Косову, који је у четвртак у Савету Европе у Стразбуру представио своју нову књигу “Извесна идеја правде”.

У књизи, бивши државни тужилац за швајцарски кантон Тичино, посланик ПС СЕ, истраживач и професор, тренутни потпредседник Светске организације за борбу против тортуре, изнео је запажања и суштину из рада на изузетно запаженим извештајима, од тајних затвора ЦИА и трговне органима на Косову, преко ситуације у Сирији, до највећег открића шверца кокаина у Швајцарској.

На промоцији је била и делегација Србије при СЕ и Парламентарној скупштини. На питање члана наше делегације Жарка Обрадовића – има ли правде за Србе на Косову и шта се догодило с доказима који су нестали, Марти је подсетио да је све почело од књиге Карле дел Понте у којој је некадашња главна хашка тужитељка говорила о трговини људским органима на Косову:

– Рад на мом извештају је био веома тежак. Имао сам задатак да утврдим чињенице око сумњи у трговину органима српских затвореника на Косову. Садржај је познат, а албанска страна га је жестоко критиковала. Мој извештај не пресуђује између две стране, већ само покушава да пружи одговоре на прецизна питања. Био је довољно озбиљан да га је Парламентарна скупштина усвојила великом већином и европске земље и САД навео да формирају специјалну истражну јединицу која је после три године истраге широко потврдила чињенице утврђене у мом извештају.

Он је такође нагласио да се види да, ако се прочита објективно, његов извештај није ни просрпски ни антиалбански, већ да је само имао намеру да утврди истину.

ИСПОВЕСТ ЗБОГ БОЛЕСТИ

КЊИГА је настала под необичним околностима, почетком прошле године када је, забринут због здравствених разлога, Марти одлучио да на хартију стави досадашња запажања. У почетку му није била намера да објави књигу, али се испоставило да је све то касније изазвало велику пажњу јавности. Француско издање је управо изашло, док се швајцарска верзија појавила нешто раније.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:773472-ДИК-МАРТИ-ПРЕДСТАВИО-НОВУ-КЊИГУ-Предуго-се-чекало-на-осуду-злочина