ДИМНА ЗАВЕСА ОД АФРИЧКИХ ТЕРОРИСТА: Део НАТО држава поново изазива кризу на Балкану, упозоравају безбедносни стручњаци

76

Борис Субашић

ПРИЧОМ о исламским терористима из Африке који ће угрозити Балкан, део НАТО држава покушава да скрене пажњу са кризе коју изнова ствара на овом простору, упозорава за “Новости”, Џевад Галијашевић, босанскохерцеговачки политички аналитичар и стручњак за безбедност.

Он сматра да је сценарио радикализације у Босни и Херцеговини много вероватнији од напада афричких бомбаша самоубица.

Пре неколико дана, иначе, Раби Седрак, шеф одељења за стратешка истраживања у Центру за безбедносна истраживања у Скопљу, упозорио је на “нову опасност од тероризма која прети балканским земљама”. Навео је да се жариште исламског екстремизма преместило из Азије у Африку, одакле долази огроман број миграната, међу које могу да се умешају терористи и да не треба чекати да ЕУ донесе стратегију по овом питању.

– ЕУ ће штитити сопствене интересе, док би Србија, Северна Македонија, БиХ, Црна Гора и Албанија требало да штите своје – казао је Седрак. – На првом месту требало би да буде питање да ли је балканским државама у интересу да прихватају мигранте.

Његова анализа и најава доласка афричких миграната са традиционалне медитеранске на балканску руту изазвала је велику пажњу. Безбедносни аналитичари не споре да је исламски екстремизам присутан у Африци, али кажу да то није никаква новост и нису сагласни са мишљењем да тероризам више не прети из Азије.

– Приметно је да део НАТО држава у последње време скреће фокус приче о тероризму на Африку, где већ дуго исламски екстремисти убијају на хиљаде људи годишње, али се о томе на Западу из неког разлога није говорило – каже Галијашевић. – Та промена фокуса се дешава баш у тренутку када су Американци отишли из Авганистана и оставили талибанима огромне количине оружја и опреме, а судећи по снимцима и људе обучене да користе америчка борбена возила и хеликоптере.

То је покренуло реке избеглица и изазвало велико узнемирење у околним земљама, каже Галијашевић:

– Како то да сада не треба очекивати терористе из азијских земаља Сирије и Ирака, где се у редовима Исламске државе боре стотине људи са Балкана? Зашто њима западне службе гледају кроз прсте и допуштају им да на Балкану шире идеје и врбују нове чланове? Као да неко жели да верујемо да екстремисти из Азије нису тако лоши. Можда због тога што угрожавају Русију и Кину?

Безбедносни стручњаци наглашавају да нема слободних стрелаца међу терористима и да је тероризам увек инструмент неке државне политике.

– Размислите, ко је био довољно богат и моћан да пре неколико година пружи невиђену медијску подршку стотинама хиљада људи са Блиског истока и направи легенду која их је представила као избеглице из Сирије, породице бескућника без игде ичега – подсећа Галијашевић.

– Онда се показало да је међу њима тек незнатно жена и деце, да је реч о младим мушкарцима за војну службу.

Онда је “откривено” да нису сви из Сирије, већ да их има много из Авганистана, Ирака, Либије, да нису праве избеглице већ припадници снага поражених на неком фронту…

– Тим људима је неко обезбедио и платио превоз до Европе, хранио их и облачио, обезбеђивао успутни смештај и водио ка одређеној европској дестинацији. Они то нису могли да ураде сами. Неко моћан је имао интерес да их инфилтрира у Европу. Сада је ЕУ подигла непробојну баријеру, али мигранти и даље стижу на Балкан. Питање свих питање гласи: ко их и зашто овде групише?

Галијашевић сумња и у добре намере оних који су послали Кристијана Шмита да ради као високи представник у БиХ.

– Послат је без сагласности свих чланица Савета безбедности и иритира Републику Српску покушајима укидања њених надлежности. Истовремено, Американци су послали своје људе, саветнике за сваку од важних области којима треба да се бави Шмит, па се поставља питање ко ту у ствари доноси одлуке. Последица оваквог деловања је оштар одговор Републике Српске, најавом поновног формирања војске и протеривања СИПА, што је Сарајево једва дочекало да подигне тензије међу Бошњацима. Све у свему, реч је о школском примеру припреме конфликта, које почиње стварањем и ширењем конфликтних идеја, а наставља се изградњом конфликтне инфраструктуре. Ту ситуацију ЕУ не може да реши па би Американци могли поново да се појаве као спасиоци. Део НАТО као да припрема пожар само да би се показао као једини ватрогасац.

Да овакав сценарио није пуко теоретисање, на свој начин показује и неочекивано медијско оглашавање бившег америчког амбасадора Вилијема Монтгомерија. По његовом мишљењу, могући су нови сукоби на Балкану, јер САД не обраћају довољно пажње на овај простор.

– Мислим да је деведесетих ово место било главно место на свету на које су наши лидери усмерили пажњу. Данас то није тако и не верујем да те земље могу решавати питања која их муче. Разлог томе то што ниједан проблем у балканским земљама није решен, а додатни проблем је у томе што таква ситуација више не привлачи пажњу других земаља. Овај регион не може успети сам. Потребна му је пуна подршка Запада, Сједињених Америчких Држава и ЕУ – рекао је Монтгомери.

Стручњаци за безбедност са којима су се “Новости” консултовале сматрају да овде није реч о америчком сузбијању руског и кинеског утицаја у Европи, већ дисциплиновање непослушних савезника из Европске уније “која све више функционише као унитарна држава под командом Берлина”.

– Сагласан сам са мишљењем да су Американци спремни да поново подсете Европу да она не може сама да решава своје проблеме – каже Галијашевић. – Најбезболније им је да то ураде на Балкану, али они то могу да изведу и у самој ЕУ, на пример стварањем енергетске кризе. У тој геополитичкој шаховској партије важне фигуре могу да буду енклаве мигранта из исламских земља у великим европским градовима. Они су сиромашни, необразовани, незадовољни и међу њима радикални исламисти лако налазе следбенике, будуће војнике које ће активирати када им буде потребно.

ИДЕЈЕ СУ ОРУЖЈЕ

КАДА чују реч тероризам људи прво помисле на бомбаше самоубице, али ствари стоје другачије, каже Џевад Галијашевић:

– Главна оружја су пропаганда и стварање фанатизованих заједница. Прво се ангажују људи који шире агресивна политички мотивисана тумачења ислама, а када створе широку базу која је усвојила те идеје, онда могу да уследе акције. Зато су за Балкан најопаснији овдашњи људи који се боре за Исламску државу или неку другу творевину Ал каиде и враћају се као идеолози који шире екстремизам.

Новости