Док Кфор вежба Срби увек стрепе

697

НЕПУНИХ месец дана након вежби организованих на КиМ, Кфор најављује да ће наредних дана бити “неких покрета његових трупа у различитим деловима Косова”. Како за “Новости” истиче портпарол ове војне мисије, Винченцо Грасо, у питању је “само уобичајена проба распоређивања и процедура”.

– Ситуација је под контролом без знакова могућих претњи – наводи Грасо и додаје да Кфор наставља са вежбама како би “били спремни и гарантовали безбедност и сигурност свим људима на Косову”.

Иако се у саопштењима ове војне мисије увек наглашава “да Срби са севера КиМ немају разлога да буду забринути због покрета трупа”, ситуација на терену често их дематује. Тако је и пре месец дана, четрдесетак војника Кфора, међу којима и неколико официра са заставама Албаније на униформама, продефиловало главним шеталиштем у Северој Косовској Митровици, што је изазвало велики шок код Срба. И док су из Кфора учешће албанских војника правдали “делом извиђачких активности”, без намере да провоцирају, мештани севера Косова њихову “шетњу” оценили су као смишљени план за изазивање страха и забринутости међу становништвом на северу покрајине.

ПРОВОКАЦИЈА

ЗАЈЕДНИЧКУ шетњу са албанским официрима Кфор је објашњавао аргументима да је Албанија већ 10 година чланица НАТО. Међутим, војници ове земље нису никада били део ове војне мисије, па је њихово присуство, ипак, за Србе било провокација.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:792814-Док-Кфор-вежба-Срби-увек-стрепе