Дојче банка је постала политички проблем и проблем националне безбедности

836

Прије пар дана смо извјестили о 18. 000 отказа у Дојче банци. Бруталност ове ситуације није пропраћена у медијима, иако је била слична оној када је пропаст Леман брадерса преплавила све медије. Тада смо свједочили паковању кофера и одласку тужних банкара који су остали без посла. Они најквалитетнији су већ били преузети од других банака прије кризе. Сви рачунају да ће ову банку спасити држава, јер Дојче банка је превише велика да би пропала – тврде стручњаци. Најновији прописи, након кризе из 2008., не омогућавају државни “појас за спашавање”. Стање је више него алармантно…

Да подсјетимо. Спашавање банка 2009. је коштало Европу 10 одсто укупног БДП-а Европске уније. Замислите да хрватски порески обвезници морају платити 30.000.000.000 куна за спас својих банака? Јесте ли свјесни колико је то мање болница, школа, ауто-путева, вртића…, а све у име слободног тржишта које тражи штедњу у ситуацији када овршени грађани више немају шта јести.

Шта се дешава с Дојче банком нико не говори, иако се из извјештаја јасно види разлог нове кризе која слиједи. Дојче банка је најавила одустајање од трговине финансијским дериватима. Посебно америчким, које још посједује у великој количини. Говоримо о финансијском деривату CDS (Credit Default Swap) који је Дојче банкa на савјет савјетника банке Ј. П. Моргана масовно покуповала и довела се у незгодну ситуацију. CDS је измислила Blythe Masters док је још радила за Ј. П. Морган 1994. година.

ШТА ЈЕ CREDIT DEFAULT SWAP?

Покушаћемо вам објаснити на један врло једноставан начин, разумљив свима, шта је CDS, а након чега ћете одмах разумјети кризу из 2008. године. Већина нас је већ дизала кредите за куповину своје некретнине или аутомобила. Банке су, осим камата на главницу, често захтијевале и узимање осигурања у случају да не можемо вратити кредит.

Свакога мјесеца смо плаћали дио главнице, камате и ово осигурање. Осигурање је штитило банку у случају да кредит не можемо вратити, чиме је банка сав ризик пребацивала на финансијску институцију која је нудила осигурање. Управо ово пребацивање ризика се зове SWAP (Замјена или пребацивање). Осигурања су већ унапријед процијенила ризике од којих зависи цијена њиховог јамства.

CDS се може користити за приватне кредите, финансирање предузећа, куповину државних обвезница или било који други финанцијски производ. Висина осигурања зависи о висини ризика. Осигуравајуће куће су сваког мјесеца или тромјесечно узимале дио колача банке за јамство које су нудиле. Јамство им је стварало приход и профит.

Пошто осигуравајуће куће нису финансијски имбецили, путем берзе су понудиле тржишту ове финансијске деривате. Као што је банка препустила један дио свог профита, тако су и осигурања препустила дио свог и понудила CDS на берзи.

ПРЕБАЦИВАЊЕ ДУГА ИЗ САД-А У ЊЕМАЧКУ

Управо је Дојче банка препуна ових финансијских деривата путем којих је преузела ризике из Сједињених Америчких Држава. У случају да банка не може наплатити своје кредите од дужника, она ће се обратити осигурању, а оно је уговоре “упакирало” и продало Њемачкој банци која јамчи.

Јесте ли схватили манипулацију? Њемачки радник ће платити све што не могу платити амерички дужници, јер је сав ризик путем CDS -а пребачен у Њемачку. Нова криза ће све оголити у случају да се почну појављивати захтјеви за одштету (враћање номиналне вриједности) које мора платити Дојче банка. Сада вам је јасно, како је Америка уништила Њемачку и зашто Њемачка помно слуша све што долази из Америке.

Прије него прочитате доњи параграф, искрено вас молимо да сједнете на столицу, јер оно што ћете прочитати, доиста ствара страх.

Читајући финансијске извјештаје Дојче банке и слушајући финансијске експерте, јасно се види да је банка и данас препуна CDS -ова који покривају номиналну вриједност од чак 30 000 000 000 000 долара (тридесет хиљада милијарди долара). Што је скоро 30 одсто више од укупног америчког дуга.

Консеквенце су јасне. Ако ова банка пропадне, све банке пропадају. Дојче банка је постала политички проблем и проблем националне безбедности. У међувремену, Дојче банка је одлучила креирати двије банке. Једну која треба остати “здрава”, и другу у коју ће пребацити све токсичне деривате и друге проблеме. Подјелу је најавио нови директор Џон Крајан.

Јесу ли Нијемци доиста толико наивни да тотално игноришуда им неће помоћи никакво дијељење банке, како би се избјегла колосална јамства. Сједињене Америчке Државе нису банана република и тачно знају како правно стиснути Њемачку у датом моменту.

Најјача свјетска банка је данас постала највећи свјетски и европски проблем која засигурно умире у агонији. Преузимање ове банке не долази у обзир, јер не постоји нико ко ће стати иза 30.000 милијарди могућих номиналних потраживања.

Вријеме пред нама носи велике промијене које ће погодити све нас који живимо у Европској унији. Зато, памет у главу, даље од евра и градимо своје националне државе на здравим темељима, међусобној сарадњи и интересима. Увукули нас у евро зону, увући ће нас у кризу за коју нисмо нити можемо бити одговорни.

Аутор Петар Јасак

Извор logicno.com, 26. јул 2019.

https://www.srbijadanas.net/p-jasak-nemacka-je-preko-dojce-banke-ucenjena-sa-30-000-milijardi-evra/