Драган Шормаз: Потписивање новог ИПАП-а очекује се у јануару

1069

Шеф делегације у Парламентарној скупштини НАТО-а и народни посланик у Скупштини Србије Драган Шормаз изјавио је да се потписивање новог Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) очекује у јануару, да је предлог тог споразума упућен челницима НАТО-а на усаглашавање и да се тренутно очекује њихов одговор.

Он је за портал europeanwesternbalkans.rs навео да очекује да се добра сарадња Србије и НАТО-а настави, а да Србија у оквиру ИПАП-а бира активности које су њој од користи.

Као најважнији простор за даље јачање сарадње Србије и НАТО-а, Шормаз наводи образовање и размену знања, у којима Војска Србије већ учествује, али наводи да је тренутно најважнији аспект реаговања у кризним ситуацијама, попут пожара, поплава и других природних катастрофа.

“Тамо где (ВС) сигурно није на нивоу савремених земаља на Западу јесу хибридне и сајбер претње, које ће у предстојећем периоду бити све веће. Мислим да ћемо у тој области радити на осавремењивању – не само у области вежби – већ усвајању знања технологија, њихове примене, зато што реално имамо проблем у тој области… То је нешто за шта нам сигурно треба сарадња са НАТО и где нам нико други не може помоћи осим њих”, казао је Шормаз.

ИПАП представља најинтензивнији облик билатералне сарадње НАТО са земљама које нису чланице тог савеза.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/dragan-sormaz-potpisivanje-novog-ipap-a-ocekuje-se-u-januaru-predlog-sporazuma-poslat-ceka-se-odgovor-nato.html