Државни службеници у Грчкој у једнодневном штрајку, захтевају веће плате за запослене у здравству и образовању и повећано запошљавање у тим секторима током пандемије коронавируса

219

Грчки државни службеници ступили су у штрајк од 24 сата, захтевајући веће плате за запослене у здравству и образовању и повећано запошљавање у тим секторима током пандемије коронавируса.Јавне службе не раде од четвртка ујутру широм земље, док су авио компаније због штрајка запослених у контроли летења биле приморане да откажу летове или да их одложе до петка у 8 сати.

Стотине здравствених радника марширало је центром Атине уочи главног скупа који ће се одржати касније у четвртак.

Главни синдикат државних службеника, АДЕДИ, организовао је штрајк са низом захтева, укључујући веће улагање у здравство, више кревета на одељењима интензивне неге и додатно запошљавање на неодређено време у образовању, како би се школски часови могли ограничити на 15 ученика.

Синдикат је позвао на укидање многих пореза за запослене у јавном сектору и смањење ПДВ са садашњих 24 на 15 одсто, као и на измене недавно усвојеног закона о демонстрацијама и поништавање приватизација.

Грчка поново бележи пораст броја оболелих од коронавируса, што је повећало притисак на здравствени систем.

Влада је већ повећала број кревета на интензивној нези за оболеле од коронавируса и обавезала се да ће их до краја године додатно повећати.

У земљи од око 11 милиона становника нови случајеви коронавируса свакодневно се крећу од око 300 до 400. Укупно је заражено 23.495 особа, 469 је умрло, док је 86 оболелих на респираторима на интензивној нези.

(Бета-АП)

НСПМ