Ево за која се злодела сумњиче терористи ОВК!

927

Д. ЗЕЧЕВИЋ – С. С. РОВЧАНИН

ТЕРОРИСТИ ОВК који се налазе на списку путника за саслушања у Специјалном суду за злочине тзв. Ослободилачке војске Косова сумњиче се за убиства, киднаповања, подметања бомби, трговину наркотицима, ратне злочине, нечовечно поступање према цивилима… Пред хашке тужиоце 14. јануара стаће бивши команданти ОВК Рустем Мустафа и Сами Љуштаку, а позиве је добило још десет Албанаца.

О њиховим злоделима говори се годинама уназад, убележени су у документима српских безбедносних снага, па се верује да ће хашки записничари провести сате и сате бележећи њихове одговоре.

Мустафа, који је током рата имао надимак Командант Реми, био је задужен за област Лаба (општине Гњилане, Витина и Качаник). Његово име везује се за терористичке нападе у Бујановцу, Медвеђи и Прешеву, али у Македонији. Сумња се да је повезан и са трговином наркотицима.

Под командом Фатмира Хумолија, 16. фебруара 2001. у близини села Ливадице код Подујева, Мустафина организација “БИА” детонирала је бомбу испод аутобуса “Ниш-експреса” и убила 12 путника српске националности. Такође, сумња се да је његова група убила Милана Миловановића, у куршумлијском селу Дабовац, као и да су поставили противтенковску мину на правцу Куршумлија – Преполац у новембру 1999. године. Тада су погинула тројица, а повређена петорица српских полицајаца. Од свих злочина, пред косовским судовима, осуђен је због мучења Албанаца који нису били верни ОВК.

Приликом суђења такозваној дреничкој групи, заштићени сведок под ознаком “Д” испричао је да је Сами Љуштаку из пиштоља убио жртву, а Љуштаку је после рекао да га је ликвидирао јер је он раније убио његовог рођака.

– Цела регија Дренице мислила је да су тог рођака Самија Љуштакуа убиле српске снаге – испричао је заштићени сведок на суђењу.

Иначе, пракса припадника ОВК била је да неосновано приписују убиства Албанаца Србима како би окренули народ против Србије.

Име Самија Љуштакуа повезано је са мучењем и масакром над Србима који су одвођени у камп ОВК у Ликовцу, у Србици. Наше безбедносне службе дошле су до видео-записа на којима се у Ликовцу налазе Жарко Спасић, радник ЕПС-а на копу Белаћевац, киднапован 14. маја 1998. на радном месту, Дејан Стоиљковић, полицајац из Гњилана, отет 19. маја 1998, када се аутобусом враћао из посете рођаку у Пећи, Владимир Спасић, нестао 19. маја 1998. код места Коморани, и Мирослав Шуљанић, радник из Клине, киднапован 21. маја 1998. код Лапушника.

За њима се и данас трага, а доказ се налази у документацији Дика Мартија, специјалног известиоца Савета Европе, који је истраживао трговину органима и случај “Жута кућа”, а на основу чега је основан Специјални суд у Хагу.

Приштински адвокат Том Гаши, бранилац Сулејмана Сељимија, команданта дреничке групе ОВК и бившег амбасадора тзв. Косова у Тирани, који је због здравственог стања тражио да буде саслушан у Приштини, каже за “Новости”:

– Прве оптужнице пред Специјалним судом биће подигнуте у наредних неколико седмица, а међу оптуженима могли би се наћи и најзначајнији команданти.

Специјално тужилаштво заинтересовано је и за Сокоља Добруну, који је формирао герилске групе у Ђаковици. Они су изводили нападе на полицију и војску. За његово име везују се наређења за ликвидације, али и киднаповања и убиства Миливоја Вуковића у селу Петрушан, затим Јованке Столице и Драге Биберчић у Љуг Бунару, сестара Милке и Милице Славковић у Брековцу, као и двојице бивших припадника СУП Ђаковица – Пашке Ђеримија из Јаноша и Ибрахима Махмутија из Батуше.

Хашки тужиоци највероватније ће Назифа Мехметија, заменика команданта специјалне јединице ОВК у зони Лаб, питати о киднаповању Османа Синанија из села Мургуле, који је касније убијен, као и Милована Станковића, радника “Јавора” у Подујеву, Ратка Вићентијевића, Висара Воце, Сабрија Берише, Горана Збиљића, Чедомира Благојевића и Живорада Бисерчића.

Командант Црвена Јабука, како су Ремзија Шаљу звали током рата, побегао је са КиМ и рекао да неће дати исказ, а то је саветовао и свима који буду позвани.

Док се чекају вести о подизању првих оптужница против терориста ОВК, Дардан Гаши, члан приштинског тима за наставак дијалога са Београдом, рекао је да ће тражити формирање суда за злочине које су “починили Срби”. Ипак, наши полицајци и војници осуђени су пред Хашким трибуналом, док су представници косовских Албанаца већином ослобођени. Међу њима је и тзв. премијер Косова Рамуш Харадинај, који није добио позив специјалног суда.

ИЗ ЗАТВОРА НА УТАКМИЦУ

О томе како казну служи Љуштаку, који је био и градоначелник Србице, говори и то да из затвора излази кад год пожели. Према писању косовских медија, он је одлазио на фудбалске утакмице, али и на састанке са врхом Демократске партије Косова Хашима Тачија, чији је сарадник.

КУБУРОВИЋЕВА: СПРЕМНИ ДА ПОМОГНЕМО

МИНИСТАРКА правде Нела Кубуровић рекла је да Србија ни на који начин није укључена у рад Специјалног суда за злочине Ослободилачке војске Косова, али да ће учествовати у њему ако буде потребно.

– Приштинске власти су се својим уставом и законима обавезале да ће сарађивати са ЕУ на процесуирању бивших чланова ОВК који су починили злочине. Већ годинама чекамо да видимо осуђена лица. Србија је спремна да достави потребне доказе, као и да заштити сведоке који се налазе у централној Србији ако буду хтели да сведоче у тим суђењима – рекле је министарка.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/досије.407.html:771028-Ево-за-која-се-злодела-сумњиче-терористи-ОВК