Емануел Макрон: Србија и Косово да наставе разговоре без табуа

363

“Разговараћемо о случају Србије и Косова с вољом да се наставе преговори, немамо намеру да пропишемо решење, већ смо спремни да сагледамо све опције и да се разговори наставе без табуа. Одговорност је на свима, сви морамо да радимо да две стране наставе дијалог”, поручио је председник Француске на конференцији с немачком канцеларком.

“Други улог је да заједно радимо на стабилности региона. Најважније је имати политичку стабилноси у региону, што за Француску представља политику новог ангажмана. Од 2000. године смо се мало повукли из региона и данас желимо заједно да радимо”, рекао је Макрон.

Он је поручио да је срећан што се налази у Берлину уз поруку да заједно с Ангелом Меркел могу да наставе с иницијативама.

“Желели смо да покушамо да у неформалном оквиру окупимо лидере и отворено разговарамо о стабилности региона, јер сматрамо да је то европско питање, а последњи месеци су показали да је могуће направити напредак. Двадесет година је прошло од ратова који су поцепали Балкан, а Преспанским споразумом смо видели да можемо да превазиђемо разлике”, каже Макрон.

Уверени смо да стабилност зависи од регионалне агенде и веће сарадње балканских земаља, постоје тензије које не доприносе никоме и о томе ћемо разговарати, рекао је Макрон на крају обраћања.

Немачка кацеларка је нагласила да Немачка и Француска имају заједничку одговорност и да је у њиховом интересу да се развој у региону Западног Балкана креће позитивно. Каже да смо могли да видимо храбре кораке у Северној Македонији и како се долази до решења конфликта.

“Говорићемо и о Србији и Косову и како да унапредимо кретања, јер се овај проблем чини слабије решеним. Искрено и заједно да поведемо разговор, само читав регион може да се развија заједно. Да се види како могу да се наставе билатерални преговори”, рекла је немачка канцеларка.

(Н1)

 

http://www.nspm.rs/hronika/emanuel-makron-srbija-i-kosovo-da-nastave-razgovore-bez-tabua-spremni-smo-da-saglesamo-sve-opcije-i-nemamo-nameru-da-propisemo-resenje.html