Ентони Блинкен: Постизање свеобухватног споразума усредсређеног на узајамно признање Србије и Косова захтева флексибилност и спремност на компромис

238

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је да постизање свеобухватног споразума Београда и Приштине захтева од свих страна да покажу флексибилност и спремност на компромис.

Ентони Блинкен је рекао, у писму упућеном грађанима на КиМ поводом годишњице једностраног проглашења независности, да поздравља напоре Приштине да нормализује односе са Београдом, преноси РТС.

Блинкен је оценио да постизање свеобухватног споразума, усредсређеног на узајамно признање, захтева од свих страна да покажу флексибилност и спремност на компромис.

Написао је и да САД поздрављају недавно успостављање дипломатских односа са Израелом.

„САД цене снажне везе између наших народа и наставиће да подржавају Косово на путу ка евроатлантским интеграцијама“, написао је Блинкен у писму објављеном на сајту Стејт департмента.

Председник САД Џозеф Бајден је јуче, у писму упућеном вршитељки дужности председнице привремених приштинских институција Вјоси Османи, поручио да је неопходно обезбеђивање свеобухватног споразума о нормализацији са Београдом, „усредсређеног на међусобно признање“.

(РТС)

НСПМ