ЕПИДЕМИЈА БОЛОВАЊА У ДРЖАВНИМ СЛУЖБАМА: Најдужа блокаде владе у историји САД ушла у 33. дан

964

Д. Савић

АМЕРИЧКА администрација за безбедност пријавила је да је откако је, пре месец дана, започела делимична блокада владе, одсуство радника с посла достигло рекордних 10 процената.

Ово је само једна од последица, такође рекордне, блокаде дела савезне владе САД, која данас улази у 33. дан због немогућности Конгреса и шефа Беле куће Доналда Трампа да постигну договор око изградње зида према мексичкој граници. Председник захтева 5,7 милијарди долара, које му законодавци са Капитол хила не дају.

 

Последица је да око 800.000 федералних службеника и даље ради или без плате или су на принудном одмору. Онима који су принуђени на рад без накнаде, међу којима су и полицајци или контролори лета, међутим, понестаје радним елан, па одлазе на одсуство током кога покушавају да пронађу плаћен посао.

Док се службеници осипају, лидер републиканске већине у Сенату, Мич Меконел спремао се за гласање о предлогу који за председника Трампа представља компромис.

Трампов план је да имигранти који су ушли у земљу илегално као деца, буду заштићени три године од депортације, док би продужење заштићеног статуса добили они који су отишли из својих земаља због насиља или природних катастрофа. У замену би добио тражени новац за зид.

Демократе понављају да је зид на граници неефикасно и скупо решење. Они траже од Трампа да се прво деблокира рад владе, а онда отвори дијалог о безбедности на граници.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:773022-ЕПИДЕМИЈА-БОЛОВАЊА-У-ДРЖАВНИМ-СЛУЖБАМА-Најдужа-блокаде-владе-у-историји-САД-ушла-у-33-дан