ЕУ инсистира да се што пре оснује ЗСО, али нема могућност да „натера Косово“ да то и уради

116

Европска унија (ЕУ) инситира да Приштина мора што пре да оснује Заједницу српских општина (ЗСО), у складу са Бриселским споразумом из 2013. године, али нема могућност да “натера” Косово да то уради, произилази из одговора шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела на посланичко питање “шта ће урадити поводом одбијања Косова да формира ЗСО”.

“Оснивање Асоцијације/Заједнице општина са српском већином договориле су обе стране, Косово и Србија, Бриселским споразумом из 2013. године. Споразум је ратификовао косовски парламент и Косово треба да испуни своју законску обавезу и спроведе је без одлагања. Обе стране требало би да испуне све своје међународне правне обавезе и спроведу нерешене споразуме, као и да уложе даље значајне напоре како би постигли свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа, што је кључно за њихов европски пут“, навео је Борел у писаном одговору.

Потпредседник Европске комисије и шеф службе за спољне послове ЕУ додао је да је „испуњавање потреба мањинске српске заједница на Косову од велике важности за ЕУ на Косову“ и да Брисел пажљиво прати развој ситуације у тим областима.

“ЕУЛЕКС активно подржава косовске институције које се баве спровођењем закона у јачању владавине права, укључујући њихове напоре да истраже безбедносне инциденте у вези са верским објектима и објектима културе. ЕУ је континуирано подсећала косовске институције да брзо и у потпуности спроведу пресуду Уставног суда о власништву над земљиштем манастира Дечане без икаквог даљег одлагања“, додао је Борел одговарајући на питања о заштити српске културне баштине на Косову, пре свега манастира СПЦ и ранијих захтева власти у Приштини упућених УНЕСЦО, да те манастире уклони са листе угрожених објеката светског културног наслеђа, али и да их упише као „косовске“, а не „српске“.

„ЕУ придаје велики значај владавини права, заштити основних права и слобода, укључујући права и верске слободе мањинских заједница и пажљиво прати сва дешавања у овим областима на Косову“, додао је Борел.

Из ЕУ су више пута навели да немају механизме да „натерају“ две стране да поштују потписане споразуме, већ само да их на то подсећају, али и да ће у складу са испуњавањем обавеза и Косово и Србија напредовати на путу ка ЕУ.

Постизање свеобухватног правно-обавезујућег споразума две стране остаје непромењен услов за приступање Европској унији.

(Н1)

НСПМ