Е-управа и на северу Космета

637

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На шалтерима општинских управа Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока од данас је могуће плаћање административних такси путем ПОС терминала. 

Свечаном пуштању у рад у општини Косовска Митровица присуствовали су директор Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Србије Михаило Јовановић, помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Извршног одбора Банке Поштанска Штедионица Бојан Kекић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.

– Једна од савремених услуга електронске управе која је доступна у градовима и општинама широм Србије, од сад је доступна и становницима четири општине на северу Космета. Све административне таксе могу да се измире на лицу места плаћањем платним картицама, без потребе одласка на шалтере банке или поште чиме грађанима штедимо време и обезбеђујемо да на брз и једноставнији начин користе услуге – рекао је директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михајло Јовановић.

Он је истакао да је ово „само први корак у намери да све услуге електронске управе које су доступне широм Републике Србије буду доступне и нашим грађанима на Kосову и Метохији”.

– Први ПОС терминали које пуштамо са Банком Поштанском штедионицом су на северу Космета, а тек онда ћемо то учинити у осталим градовима централне Србије – рекао је Јовановић и додао да је Банка Поштанска Штедионица на овај начин постала још једна партнер банка Kанцеларије за ИТ и е-Управу.

Јовановић је најавио и увођење нових електронских услуга, пре свега услуге „Бебо, добродошла на свет” у породилишту.

Симболично провлачење ДИНА картице и прво плаћање на ПОС терминалу извршио је председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић који је истакао да омогућавање ове електронске услуге представља само почетак развоја еУправе у овим општинама.

– За нас овај догађај има вишеструко значење, пре свега потврду јачања институција Републике Србије на овим просторима, а онда и олакшицу за наше грађане -рекао је Спирић.

Инсталирање ПОС терминала помогла је и Канцеларија за Косово и Метохију, а помоћник директора Петар Петковић истакао је да држава Србија брине о свим локалним самоуправама и да ће ово поједноставити административне обавезе грађанима. Он је поручио властима у Приштини да се „уместо лоших одлука из прошле године, попут оне о повећању такси, формирању војске и доношењу платформе о дијалогу, окрену будућности и економском развоју”.

ПЛАЋАЊЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

ПОС терминали у општинама омогућавају грађанима да приликом завршавања административних послова који изискују неку врсту уплате (вађење докумената у катастру, архиви, писарници, пореском одељењу и свим другим службама које функционишу у оквиру општине) уместо одласка до Поште, банке или Трезора, сва плаћања изврше на једном месту провлачењем платне картице.

 

http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:771500-Е-управа-и-на-северу-Космета