Жозеп Борел: Свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа је хитан и пресудан како би Косово и Србија могли да напредују на свом европском путу

308

Европска комисија снажно подржава рад Специјализованих већа Косова и Специјализованог тужилаштва Косова и његов рад сматра кључним за даљи напредак Косова ка Европској Унији, наводи се у одговору потпредседника Комисије и шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела на посланичко питање о оптужници поднетој против председника Косова Хашима Тачија.

“Они су важна демонстрација посвећености Косова владавини закона, што је заузврат кључни елемент напретка Косова на европском путу, али и укупног ангажовања ЕУ на западном Балкану у целини”, навео је Борел.

У одговору се подсећа да је оптужница против Тачија поднета 24. јуна и да се и даље налази у фази преиспитивања код судије за претходни поступак.

“Европска Унија придаје велику важност превазилажењу наслеђа прошлости и укидању некажњивости широм региона”, нагласио је Борел.

Шеф ЕУ дипломатије подсетио је и да су настављени преговори Беоргада и Приштине о уређењу међусобних односа, као и да има великих помака.

“Обе стране морају уложити значајније напоре како би постигле свеобухватан правно обавезујући споразум о нормализацији односа. Такав споразум је хитан и пресудан како би Косово и Србија могли да напредују на свом европском путу”, наводи се у одговору на посланичко питање постављено још 1. септембра.

(Н1)

НСПМ