Завршен састанак у Приштини, амерички амбасадор без коментара

614

Састанак америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета, са премијером тзв. Косова и председником тзв. косовске скупштине Рамушем Харадинајем и Кадријем Весељијем завршен је, али нико јавно засад није žжелео да коментарише његов исход.

Састанак је одржžан у косовској Скупштини, а након једног сата први је изашао амерички амбасадор, а потом и Харадинај, преноси приштинска Газета Експрес.

Зери онлине пише да је Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела пре два месеца Србији и БиХ.

Таксе су уведене пре два месеца, 21. ноје завршемвембра, а Београд није порименио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

Уследили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и “претња” главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, пре свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбедносних снага.

Приштина је сада, према оценама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцењује да су таксе наметнуте Србији последња “јабука раздора” између Тачија и Харадинаја.

Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

Харадинај је укидање такси условљавао писаним гаранцијама да ће Београд финалним споразумом између Београда и Приштине резултирати признањем једнострано проглашене косовске независности.

ВЕСЕЉИ: ОДЛУКЕ ИНСТИТУЦИЈА БИЋЕ У КООРДИНАЦИЈИ СА САД

Одлуке косовских институција о ваžжним процесима биће у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима, рекао је председник косовске скупшштине Кадри Весељи, након састанка.

“Косово је одлучно у томе да заувек одрžжи своје стратешко партнерство са САД и то се никада неће променити”, написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали “веома конструктиван састанак” и да су разговарали о изазовима ове године.

“Заједно ћемо радити на томе да одлуке косовских институција за важžне процесе буду у интересу наших грађана и у потпуној координацији са САД и другим међународним партнерима. Косово је одлучно у томе да заувек одржžи своје стратешко партнерство са САД и то се никада се неће променити”, рекао је Весељи.

У тексту под насловом “Хоће ли Харадинај одступити”, портал Лајми цитира наводе Харадинајевог саветника Авнија Арифија који је казао да ће влада у Приштини задржžати свој став по питању такси.

“За сада, не видим промену у ставу владе. Нема индикација да ће влада променити свој став по том питању”, казао је Арифи.

Халил Матоши, Харадинајев политички и медијски саветник казао је у понедељак да приштинска влада не трпи притисак међународне заједнице да повуче таксе, али да “постоје сугестије пријатеља да се повуку таксе и створи простор за дијалог”.

“Већ 20 година стварамо простор за дијалог са Србијом, али без икаквог ефекта.
Таксе су суверена одлука Косова”, казао је Матоши.

Харадинај у понедељак није хтео да коментарише да ли ће таксе на робу из Србије бити укинути. “Снег ће се једном отопити”, рекао је метафорично Харадинај на инсистирање новинара. Тачи, пак, позива на повлачење пореза, јер, према његовим речима, то утиче на односе Приштине и САД.

У међувремену, посланици из редова опозиције изразили су уверење да ће стопостотно увећане таксе бити укинуте, а истог мишљења су и аналитичари који кажу да ће косовске институције “поклекнути” пред америчким притиском.

Они, међутим, сматрају да то не би требало да се деси, а да се претходно не зна коју корист ће Приштина имати од овог тог компромиса, пише Зери.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:772979-Завршен-састанак-у-Приштини-амерички-амбасадор-без-коментара