Зашто није тајна колико коштају хеликоптери који се купују за полицију и војску, али јесте, и то под ознаком “строго поверљиво”, куповина авиона за Владу Србије?

299

Зашто није тајна колико коштају хеликоптери који се купују за полицију и војску, али јесте, и то под ознаком “строго поверљиво”, куповина авиона за Владу Србије?

Председник Србије је у евро говорио о ценама летелица купљених за снаге безбедности, али већ више од пола године се скрива цена владиног авиона.

Средином недеље пред бројним телевизијским камерама представљени су нови хеликоптери. Познато је од кога се купују, које су марке, какве су им спецификације, за шта ће бити намењени, колико су плаћени…

“Сто пет милиона за Х 145 М, девет комада”, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Ербасови хеликоптери – пет за војску и четири за полицију.

А на представљању, Вучић је додао:”Погледајте ову лепотицу. Волео би да сви грађани Србије могу то да виде, они су то зарадили”.

Зарадили су грађани и за авион Владе Србије, али не знају колико су платили. После вишемесечног инсистирања новинара на одговору колико је новца из државне касе дато за превоз министара и председнице Владе, Ана Брнабић је овако одговорила: “Као и у свакој земљи света,набавка авиона за Владу и највише државне функционере је увек под ознаком “строго поверљиво”, управо због осетљивости те набавке, највиших државних службеника”.

Ознака “строго поверљиво” истраживачима одавно буди сумњу да је Влада укључена у неку “мутну трансакцију”, каже новинарка Мирјана Стевановић и напомиње да јавност нису занимали детаљи о авиону, већ колико кошта.

“Страшно ризикује да у потпуности изгуби поверење јавности, јер ако се такви подаци крију, шта је онда са неким другим, које ми, као новинари, нисмо ископали. Знате, било је објашњење да се то и у неким другим земљама не објављује, што је потпуна бесмислица… Рецимо, Трамп је објавио колико је Америка платила неки авион за њихову службу и жалио се како је то скупо и онда се препуцавало са тим цифрама”, каже Стевановић.

Вођен оценом премијерке Брнабић, Радио Сободна Европа је немачкој влади проследио упит да ли је набавка авиона за потребе немачке владе под ознаком “строго поверљиво”. У одговору који су добили стоји да све такве набавке, чији је финансијски обим већи од 25 милиона евра, мора да одобри парламент, а да су детаљи уговора поверљиви.

Да ли је Влада Србије уопште купила или добила авион Ембраер Легацy 600 који је у њеном власништву од октобра 2018. године и да ли је то у вези, и каквој, са продајом Галенике, с обзиром на то да је претходни власник летелице била бразилска фармацеутска компанија ЕМС која је скоро годину дана раније купила ту српску компанију? Та питања постављао је Инсајдер, а одговоре на њих Влада Србије је, такође, игнорисала.

(Н1)

 

http://91.222.7.144/hronika/n1-zasto-nije-tajna-koliko-kostaju-helikopteri-koji-se-kupuju-za-policiju-i-vojsku-ali-jeste-i-to-pod-oznakom-strogo-poverljivo-kupovina-aviona-za-vladu-srbije.html