ЗА ХРВАТСКЕ ГЕНЕРАЛЕ НЕМА КРИЗЕ: Готовина,Чермак, Норац за кратко време милионери

770

Хрватски генерали у пензији и бивши хашки оптуженици Анте Готовина, Иван Чермак и Мирко Норац за кратко време су постали милионери, а како наводи “Индеx.хр, њихова предузећа последњих година остварила су огроман приход.

Портал додаје да се, иако подаци за прошлу годину још нису познати, може очекивати да за генерале нема економске кризе.

Готовина је посао с морским производима и трговином почео пре шест година у малој хладњаци у задарској Гаженици да би до данас његово предузеће доживело стреловит успон, какав је ретко виђен у хрватској привреди, наводи Индеx.

Портал преноси податке да је у првој години пословања приход износио 245.000 куна (око 34.000 евра), да би у 2017. години приход био на готово 50 милиона куна (око седам милиона евра), а добит 6,9 милиона куна (нешто мање од милион евра).

Предузеће Готовине данас се процењује на око 100 милиона куна, а запошљава више од 70 запослених.

Индеx. наводи да су успону Готовининог посла допринели велики кредити које је добио, као и ширење концесија на узгој морских производа.

Други генерал који се може похвалити добрим пословним резултатима је Иван Чермак, који се више од 20 година бави нафтом и плином, а сада се бацио и на некретнине.

Crodux Plin у 2017. години имао је приход од 1,5 милијарди куна (двеста милиона евра), а добит 12,8 милиона куна (око 1,8 милиона евра), а Цродуx деривати приход од готово четири милијарде куна, с добити од 89,4 милиона куна (више од 12 милиона евра). Прошле године Чермак је основао и једну фирму за изнајмљивање и управљање некретнинама.

Та фирма је прошле године купила једну од најатрактивнијих некретнина у Загребу – девастирани објект Загребачке банке у Паромлинској улици за 75,4 милиона куна, наводи Индеx.

Осуђени ратни злочинац Мирко Норац, судећи према потезима владе Андреја Пленковића и његових министара, већ је рехабилитован, а однедавно има разлога и за задовољство због властитог пословног успеха, наводи Индеx.

Наиме, пре три године Норац је отворио фирму за обезбеђење Noky Security, која, иако је на тржишту конкуренција жестока, тренутно послује сјајно.

Прошле године имали су приход од 16,6 милиона куна (око 2,4 милиона евра) што је невероватан скок од готово 200 посто с обзиром на то да су у оснивацкој 2016. години имали приход од 5,6 милиона куна.

Због правоснажних пресуда Норац није могао да буде директор предузећа, већ је оснивач његов отац.

Како наводи Индеx, пословни узлет Норац може захвалити државним фирмама, међу којима су Хрватски завод за пензионо осигурање, Државна ревизија, ХАНФА, Хрватске поште и други, које су га ангажовале за послове обезбеђења.

Иначе, Мирко Норац је правоснажном пресудом Врховног суда Хрватске осуђен на укупно 15 година затвора због злочина над цивилима у Госпићу 1991. и у Медачком џепу 1993.

Из затвора у Хрватској изашао је на условни отпуст након издржане две трећине казне (10 година), 2011. године, а у међувремену му је председник Иво Јосиповић одузео чин генерала.

Анте Готовина је с Младеном Маркачем правоснажно ослобођен крајем 2012. године оптужби хашког тужилаштва, када је Жалбено веће Трибунала у Хагу преиначило првостепену пресуду којом су били осуђени за прогон српског становништва из Книнске крајине 1995. у акцији “Олуја”.

Чермак се такође нашао на оптуженичкој клупи у Хагу, али је после вишегодишњег судења, 2011. ослобођен оптужби.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:779283-ЗА-ХРВАТСКЕ-ГЕНЕРАЛЕ-НЕМА-КРИЗЕ-Готовина-Чермак-Норац-за-кратко-време-милионери