Зери: Платформа о наставку дијалога са Београдом предвиђа укидање Резолуције 1244, признавање независности Косова унутар постојећих граница, као и да сва имовина “припада искључиво Косову”

303

Предлог платформе о наставку дијалога с Београдом биће достављена парламенту а предвиђа, између осталог, признање једнострано проглашене косовске независности

Предвиђа и укидање Резолуције 1244 и оснивање суда за злочине које су током последњих сукоба на косовској територији наводно починили Срби.

Према писању листа Зери, који је имао увид у овој документ, платформа предвиђа и да сваки споразум, који се Приштини понуди на потписивање треба да буде у складу са косовским уставом.

Платформа се не бави захтевом Београда, САД и ЕУ о укидању стопостотно увећаних такси на робу из Србије, што је услов да дијалог буде настављен.

За Републику Косово, према овој платформи, правно обавезујући коначни споразум ступио би на снагу тек након испуњења следећих услова: Србија је признала Косово као независну и суверену државу, референдум о споразуму је одржан на Косову и споразум је ратификован од обеју држава“.

Сваки споразум са Београдом, наводи се, треба да буде у потпуности у складу са уставом Косова, који предвиђа да је “суверенитет и територијални интегритет земље неповредива, неотуђива и неодвојива и заштићена свим средствима дефинисаним овим Уставом и законом”.

У документу, који је припремио приштински тим за наставак дијалога наводи се да је “главна сврха Републике Косово да осигура признавање и прихватање суверенитета Косова као независне државе, са правно обавезујућим споразумом”.

Наводи се да ниједан споразум са Београдом не може бити потписан док не буде постигнут договор о свим питањима.

Платформа предвиђа и унапређење права албанске заједнице у Србији у, како се наводи, пуном реципроцитету са правима које српска заједница има на Косову.

Записао је и да на Косову не може бити другог нивоа управљања, осим локалног и централног.

Што се права на природне ресурсе Косова тиче, са посебним нагласком на избегавање ризика од губитка језера Газиводе и рудника Трепче на северу, наводи се да сва имовина која се налази на косовској територији припада искључиво Косову, те да о томе преговора нема.

Према платформи, процес нормализације и коначног споразума треба да укључи јасно, смислено, безусловно и неопозиво прихватање од Србије легитимног држављанства Косова.

“То укључује: признавање независности и државности Косова унутар постојећих граница”, наводи се у платформи.

А што се, како стоји, ратних злочина злочина, несталих особа, жртава сексуалног насиља и репарација тиче, платформа предвиђа да би коначни споразум требао да успостави посебан трибунал за истраге, кривично гоњење и пресуђивање навдних ратних злочина које су очинили Срби на косовској територији 1998.

Такође је наведено да би Резолуција 1244 УН требало да буде укинута.

Најзад, напомиње се да ће споразум са Београдом бити постигнут уз посредовање ЕУ и подршку САД, која такође треба да служи као гарант за спровођење обавеза које предвиђа будући споразум, наводи Зери.

Фатмир Љимај: У дијалог идемо за признање Косова

Копредседавајући тима Приштине за дијалог с Београдом Фатмир Љимај изјавио је да Косово “иде у дијалог да би постигло признање”.

Он је синоћ за РТК рекао да би свима требало да буде јасно да се неће преговарати о статусу Косова.

“Идемо у дијалог за признање. Наравно, постоје и друге теме, које су остале отворене. Свакако да и српска страна може да покрене неку тему”, рекао је Љимај.

Приштински тим за наставак дијалога са Београдом потврдио је јуче платформу за даљи ток тог процеса, која ће данас бити достављена парламенту, а потом и представљена јавности.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/zeri-platforma-o-nastavku-dijaloga-sa-beogradom-predvidja-ukidanje-rezolucije-1244-priznavanje-nezavisnosti-kosova-unutar-postojecih-granica-kao-i-da-sva-imovina-pripada-iskljucivo-kosovu.html