Зоран Заев: Никола Груевски се пре бега у Мађарску састао са Вучићем и Орбаном

813

САРАЈЕВО – Македонски премијер Зоран Заев изнео је тврдњу за Н1 Сарајево да се бивши премијер Македоније Никола Груевски пре бега у Мађарску састао са председником Србије Александром Вучићем и мађарским премијером Виктором Орбаном.

„Он је био код њих. То је јавно објављено и при томе није објашњено о чему су разговарали. То је остало тајна. Груевски је побегао из Македоније преко Албаније, где су га дочекала мађарска дипломатска кола, прошао је албанско-црногорску границу. Тамо су га чекале друге мађарске дипломате, затим је прешао границу са Србијом и на крају стигао у Мађарску”, рекао је Заев.

Он је додао и да ће све објавити, када се заврши истрага која се води у Македонији.

„Проблем ми је јер се сво боримо за међународне законе и боримо се да докажемо да смо пријатељи. Наши народи су пријатељи. Морамо да поштујемо законе. Са Мађарском смо у одличним односима, нисмо дозволили да се то наруши”, рекао је он и додао да му је Мађарска помогла да побегне јер је пријатељ са Орбаном.

„Уверен сам да ће Груевски одслужити своју казну за злоупотребу положаја у Македонији”, рекао је он, преноси Танјуг.

Он је у емисији изнео да је званични став Македоније да жели позитивно решење између Београда и Приштине, које нуди трајан мир, развој и напредак ка ЕУ.

„Не знамо шта они договарају, само слушамо. Прошао сам тежак процес у преговорима са Грчком. Није лако председнику (Србије Александру) Вучићу, као ни (Хашиму) Тачију. Охрабрујем их да нађу решење”, рекао је Заев.

Он је као три кључна питања западног Балкана навео је име Македоније, Косово и БИХ и казао да верује да ће се наћи решења за та питања.

Упитан да ли је југоносталгичар, Заев је рекао да је у том периоду добро живео, да су сви били једнаки и да су се сви поштовали.

„Када одеш на пут у Сарајево или Београд, могао си да спаваш где желиш. Нико те не дира – само братство и јединство. Ми на подручју бивше Југославије смо братски народи. Ја то поштујем. Ја сам волео Југославију и сањам да будемо сви заједно. То ћемо бити у Европској унији”, рекао је Заев.

Он је додао и да регион Западног Балкана треба да сарађује.

„Наш идеал треба да буде не да затварамо границе, већ да отварамо границе. Наш идеал не треба да буде да прекрајамо границе. Наш регион мора да сарађује и због тога ће нас западна Европа више поштовати”, рекао је он.

(Политика)

 

http://www.nspm.rs/hronika/zoran-zaev-nikola-gruevski-se-pre-bega-u-madjarsku-sastao-sa-vucicem-i-orbanom.html