Зоран Чворовић: Одлазак митрополита Амфилохија и неравнотежа моћи у СПЦ

342

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу, правни историчар Зоран Чворовић изјавио је данас да ће одлазак митрополита црногорско приморског Амфилохија додатно отежати формирање нове владе Црне Горе, али да отвара и проблем баланса ауторитета унутар епископата Српске православне цркве (СПЦ), као и да ће Црква показати мудрост ако владику будимљанског Јоаникија изабере на трон цетињског митрополита.

„Одласком митрополита Амфилохија отвара се велики проблем баланса ауторитета унутар епископата СПЦ и то у времену када се од СПЦ очекује да безусловно брани Косово и Метохију у саставу Србије, и по цену супротстављања државним властима“, рекао је Чворовић, говорећи о митрополиту Амфилохију, који је у јавности познат и као противник косовске политике председника Србије Александра Вучића.

Како је Чворовић рекао, „будући да је био неприкосновени ауторитет у Црној Гори, одлазак митрополита додатно ће отежати формирање нове владе Црне Горе“, као и да ће „његову смрт покушати да искористе све оне структуре у Црној Гори и Србији које ових дана онемогућавају професора Кривокапића да заврши тај посао“.

Mитрополит Амфилохије (Фото: СРНА)

„Српска црква ће показати мудрост ако владику Јоаникија изабере на трон цетињског митрополита. Владика Јоаникије је једини кадар да сачува јединство Цркве и српског народа у Црној Гори, али и да буде нови уравнотежујући фактор унутар целе СПЦ“, нагласио је Чворовић.

Он је навео да митрополит Амфилохије спада у ред најзначајнијих архијереја Српске цркве у њеној вишевековној историји и да је „током своје вишедеценијске архијерејски службе, може се слободно рећи, поново крстио обезбожену Црну Гору“.

Чворовић је навео да је Амфилохије „дошао у епархију опустошену комунистичким терором, а данас је после 28 година службе оставља својим наследницима препуну нових храмова, обновљених манастира и уопште црквеног живота“.

„Што је још важније, Црква је у Црној Гори, показале су литије, поново постала оно што је увек и била стожер њеног не само духовног већ и друштвеног живота. По карактеру митрополит Амфилохије је сав био од Црне Горе, зато га је она разумела и када га други нису могли разумети“, нагласио је Чворовић, познат у јавности и као аутор књиге „Право и Православље“.

Извор: Стање ствари