Зоран Ђорђевић: Србију напустило око 654.000 људи, емиграција је “питање свих питања”

497

Министар рада Зоран Ђорђевић изјавио је да су емиграције “питање свих питања” – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе.

Он је то казао поводом података ОЕБС-а о томе да је Србију од почетка овог века напустило око 654.000 људи, највише младих између 15 и 24 године.

Ђорђевић је за РТС рекао да држава Србија планира да формирањем Координационог тела за економске миграције заустави масовни одлазак из земље и за данас најавио одржавање првог састанка тог тима.

Министар је навео да су у тиму академици, универзитетски професори, али и експерти који се баве економским миграцијама, као и синдикати и уније послодаваца и привредници. Он је додао да ће Влада том Координационом телу дати логистику како би се урадили студија, стратегија и акциони план.

“Ово је питање свих питања – како да опстанемо, задржимо и вратимо младе”, поручио је Ђорђевић.

РТС наводи да немачка Савезна служба за миграције процењује да се за протекле две године из Србије у Немачку иселило више од 51.000 људи, а у првој половини 2018. скоро 19.000 радника из Србије имало је дозволу боравка у Немачкој, што је 2.000 више него у истом периоду претходне године.

Ђорђевић је упозорио да бисмо додатни проблем могли да имамо у будућности, када Србија уђе у ЕУ, и то у виду неконтролисаог одлива грађана у поједине државе чланице.

“Од 2014. радимо озбиљно по свим сегментима. Затечено стање није било добро, али када су реформе показале резултате, стекли су се услови да формирамо тим, имамо подлогу коју можемо да им дамо како би нам рекли шта да урадимо”, закључио је министар рада.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/zoran-djordjevic-srbiju-napustilo-oko-654.000-ljudi-emigracija-je-pitanje-svih-pitanja.html