Ивица Дачић: Санкције Русији нису уведене осам месеци јер нису у интересу земље. Ако наши интереси, економија и политичка стабилност буду угрожени на било који начин, размотрићемо другачије одлуке

21

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се “не сећа” да су били јачи притисци на Србију још од 1999. године, и додао да Србија осам месеци није увела санкције Русији зато што оне нису у њеном интересу.

“Морамо стално да разговарамо с партнерима у Европи и уопште на Западу, и ми то и радимо. Председник (Србије Александар) Вучић је непрестано у тим разговорима, ја ћу се сада на томе више ангажовати као министар спољних послова”, рекао је Дачић за Курир.

На питање да ли Србија може да и даље одолева притисцима да уведе санкције Русији, он је навео да санкције Русији нису уведене осам месеци јер нису у интересу земље.

“Ако наши интереси, наша економија и наша политичка стабилност буду угрожени на било који начин, ми ћемо размотрити другачије одлуке, али то ће бити само наше одлуке и никакав притисак ту не помаже”, навео је Дачић.

Дачић је рекао би Београд могао да буде место мировних преговора руског и украјинског председника “ако буде искрене жеље обе стране да се о миру разговара у Београду”.

“Србија ничим није допринела да избије рат, али може да допринесе да се дође до мира”, рекао је Дачић.

Говорећи о поновном избору за шефа дипломатије, констатовао је да је “добар осећај” вратити се у Министарство спољних послова, као “кад се с пута вратите кући”.

НСПМ