ИДЕЈЕ АЛБАНАЦА О АНЕКСИЈИ СЕВЕРНЕ МИТРОВИЦЕ КОРАК КА ЗАУЗИМАЊУ СЕВЕРА КиМ: Усвајање статута о Трепчи још једна штетна мера Приштине

618

Посланици косовске скупштине на данашњој седници разматрају више тачака дневног реда, међу којима су буџет за 2019. годину и Статут рударског комбината Трепча.

Косовска скупштина расправља о буџету, да не би дошло до блокаде финансија, а из странке премијера Рамуша Харадинаја кажу да имају довољан број гласова посланика да изгласају буџет.

Пре почетка седнице Харадинај је објавио да је разрешио дужности министра Ненада Рикала, што је био један од захтева опозиционе Социјалдемократске партије Косова како би њихова посланичка група гласала за буџет.

Предлогом статута Трепче предвиђа се регистрација нове компаније у складу са законом донетим још 2016. године.

Влада Србије је тада реаговала и прогласила тај закон правно ништавним на северу Косова и Метохије.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за тв Пинк уочи расправе да би усвајање статута Трепче значило примену Закона о Трепчи који су посланици Српске листе бојкотовали, јер анулира све оно што је српски народ уложио у Трепчу, а пре свега Фонда за развој Србије.

“Статут предвиђа да 80 одсто власништва над Трепчом припада такозваној косовској влади и анулира права Срба, па и 3.000 радника”, истакао је Симић.

Како је објаснио, они физицки не могу да заузму Трепчу, али могу
да блокирају рачуне и извоз.

На дневном реду је и прво разматрање Нацрта закона о задацима, одговорностима и надлежностима косовске делегације у процесу дијалога са Београдом.

ПЕТКОВИЋ: ОПАСАН ПЛАН АЛБАНАЦА
Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да је идеја о анексији Косовске Митровице корак ка заузимању севера КиМ, а по потпредседник Српске листе Игор Симић је упозорио да усвајање статута о Трепчи у пракси може значити потпуну “Трепче север” у којој је запослено више од 3.000 Срба са КиМ.

Петковић је за Пинк рекао да су Срби протестом у Косовској Митровици исказали своје незадовољство, али и показали спремност на јединство против опасних намера и идеја које последњих дана и недеља стижу из Приштине, а то је да се изврши анексија северног дела Косовске Митровице.

Како је оценио, реч је о једном веома опасном плану иза кога стоје веома опасни људи са идејом да се преслика стање ствари које је у јужном делу Косовске Митровице.

Петковић је рекао да изјаве Агима Бахтирија, који је градоначелник јужног дела Косовске Митровице, да је дата шанса Србима да и они управљају северним делом Митровице, а да ништа нису учинили за бољи живот грађана изазивају смех.

– Градоначелник јужног дела Косовске Митровице, Албанац, у чијем делу данас не живи ни један Србин говори и брине се о Србима и развоју севера Митровице?! Јасно је о каквим је подлим намерама Приштине реч. Идеја о анексији северног дела Косовске Митрове је корак за зузимање севера Космета – оценио је Петковић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић је за Пинк истакао да су грађани послали јасну поруку Приштини, али и међународној заједници против најављене анексије севера Косовске Митровице, али и усвајања статута о Трепчи.

– Усвајање статута Трепче би значило примену Закона о Трепчи који су посланици Српске листе бојкотовали јер анулира све оно што је српски народ уложио у Трепчу, а пре свега Фонда за развој Србије. Статут предвиђа да 80 одсто власништва над Трепчом припада такозваној косовској влади и анулира права Срба, па и 3.000 радника – истакао је Симић.

Како је објаснио, они физички не могу да заузму Трепчу, али могу да блокирају рачуне и извоз.

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:775102-ИДЕЈЕ-АЛБАНАЦА-О-АНЕКСИЈИ-СЕВЕРНЕ-МИТРОВИЦЕ-КОРАК-КА-ЗАУЗИМАЊУ-СЕВЕРА-КиМ-Усвајање-статута-о-Трепчи-још-једна-штетна-мера-Приштине