ИЗРАЕЛСКИ ПРОФЕСОР ОТКРИО: У Јасеновцу убијено најмање 800.000 Срба и 40.000 Јевреја

764

Професор др Гидео Грајф, главни истраживач Института за холокауст “Шем олам” у Израелу, открио је застрашујуће податке о мучењу жртава у Јасеновцу током рада на студији “Јасеновац, Аушвиц Балкана.

На основу података до којих је дошао током четворогодишњег истраживања, Грајф каже да је у Јасеновцу на најсвирепији начин убијено минимум 800.000 Срба и око 40.000 Јевреја.

“Јасеновац је био империја смрти – истиће Грајф и додаје да је ревизионизам друго убиство жртава”, рекао је Грајф и истакао:

“Морамо усмерити све снаге против ревизионизма, како те жртве не би биле поново жртве. Чињенице су чињенице и не можемо их стављати под тепих, истина увек изађе на видело. Све те покушаје ревизије историје сматрам детињастим, сви они су осуђени на неуспех”.

Грајф је истакао да је у Јасеновцу постојало 57 различитих начина убијања жртава.

“Сигуран сам да их у Аушвицу није било толико. То је светски рекорд. Нема таквог нечег у историји човечанства – истакао је он и додао да не сме бити сумње о броју жртава и подсетио да је истраживање заједничке хрватско-српске комисије показало да је било 1, 4 милиона жртава”, рекао је.

Др Гидео Грајф; Фото: В.Данилов

Гостујућина телевизији Пинк, Грајф је рекао да је том истраживању посветио четири године и да не постоји ни један архив који није проучио.

“Резултати су шокантни због окрутности, садизма… Ланац логора познат под именом Јасеновац, на 46 километара квадратних, шест пута већи од Аушвица, је заправо био одраз чисте окрутности. Тим усташа је уживао у својој окрутности, они су уживали у мучењу људи. Рекао бих да су они смрт довели до савршенства”, рекао је Грајф.

Говорећи о разликама између Јасеновца и Аушвица, навео је да су национални социјалисти волели да им жртве не буду пред очима, волели су чисту смрт, док су усташе уживале да осете патњу својих жртава.

“Ту је разлика, они су више желели да виде процес умирања жртава. То можемо да видимо из фотографија које су настале у Јасеновцу, док су Немци више волели гасне коморе, које ако нисте желели нисте морали да посматрате. То је била једна, да тако кажем, стерилна смрт”, рекао је Грајф.

Према његовим речима, друга разлика је у томе да су Немци осим понижавања и мучења заправо користили физичку снагу својих жртава, а у Јесеновцу је, каже, била само патња сврха – патња до смрти.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:774866-ИЗРАЕЛСКИ-ПРОФЕСОР-ОТКРИО-У-Јасеновцу-убијено-најмање-800-000-Срба-и-40-000-Јевреја