ИТАЛИЈАНСКИ АДВОКАТ ЗА “НОВОСТИ”: Доказао сам да уранијум из бомби убија и после 20 година

602

Милица Остојић

РИМ – СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”

ЧВРСТО сам уз српски народ, и уколико је потребно, нудим Србији да се укључим у одбрану грађана који су тужили или намеравају да туже земље чланице НАТО због стравичног бомбардовања 1999. године. Победио сам у више од 300 парница у Италији, имам 50 коначно добијених пресуда у корист оболелих италијанских војника који су учествовали у мисијама у БиХ и на Косову, где су коришћени пројектили НАТО са осиромашеним уранијумом.

Овако, у ексклузивном интервјуу за “Новости”, говори италијански адвокат Анђело Фјоре Тартаља, оснивач Војне опсерваторије за помоћ жртвама, који већ готово 20 година води борбу за истину о дејству осиромашеног уранијума, доводећи га у директну везу са различитим обољењима.

– Ми имамо заједнички усуд: грађани Србије су бомбардовани и умиру од последица тог чина, а исто важи и за италијанске војнике који су били у мисијама на овим просторима. Непрекидно ми пристижу нови предмети, имам их тренутно још 300, а проблем је што сам у овој бици за права италијанских војника углавном сам, нема других који се баве овом проблематиком – истиче Тартаља.

* Нудите српским грађанима професионалну помоћ у тужбама против НАТО, како можете да помогнете?

– У контакту сам са адвокатом Алексићем из Ниша, који је велики професионалац, и знам за вашу парламентарну комисију и ишчекивање извештаја. Две деценије после бомбардовања, морају се коначно заштитити оштећени грађани, обештетити оболели и материјално обезбедити породице преминулих. Треба отворено говорити што више о загађеном амбијенту, о непоправљивој штети, а лекари треба да говоре јединственим гласом, да стану на страну оних који су оболели због НАТО бомби.

ЦРНЕ БРОЈКЕГОТОВО 400 преминулих и више од 7.500 оболелих италијанских војника из мисија на просторима где су коришћени пројектили са осиромашеним уранијумом, из БиХ и са Косова, биланс су који је сабрао адвокат Тартаља.

* Предлажете да Србија, у сврху обештећења, појединачно тужи земље чланице НАТО?

– Да, треба тужити све државе чланице које су учествовале у бомбардовању Србије. Такође је веома важно проценити којем суду поднети тужбу, која је то правосудна институција која има моћ да арбитрира. И српски народ треба да зна да је у питању дуготрајни процес, јер се тај правосудни рат не добија лако. И у том процесу није реч о храбрости, већ треба издржати и изнети тужбу до краја, до коначне одлуке. Веома је важно и да се обезбеди новац за тужбе, јер економски то није лако издржати.

* Када се поведе парница против моћних држава, на шта све треба бити спреман?

– Основни проблем с којим се ја суочавам је што тужбе подносим пред разним судовима, у зависности од тога који тип одштете тражим. Дакле, не постоји један суд у којем италијански војник може да дође до својих права. Друго, многе судије као техничке консултанте именују лекаре који упорно демантују да је узрок обољења изложеност осиромашеном уранијуму, уз тврдње да су наночестице присутне свуда у околини и да не проузрокују болест, упркос томе што је то потврдила и Светска здравствена организација. То исто тврде и за оболеле на Косову. А евидентно је да италијански војници тамо нису имали никакву заштиту од последица осиромашеног уранијума, пили су канцерогену воду и јели загађену храну. Нико их није обавестио о опасностима на терену.

* Ваша “ноћна мора” је италијанско министарство одбране?

– У мојој борби супротна страна упорно покушава да ме представи као некога ко има “лажне папире” и води истрагу на бази погрешних претпоставки. На пример, кажу да амбијент није био добар за здравље војника, не каже се да су пили воду и јели храну загађену канцерогеним честицама, што је последица бомбардовања осиромашеним уранијумом. Много пута сам их демаскирао током суђења, али држава је упорна у прикривању праве истине. Зато треба имати огромно стрпљење и стално их доводити у позицију да се уплету у лажи.

* Какве сте доказе имали у постизању импресивних резултата у тужбама против државе?

– Нису били у питању само писани докази које сам презентовао, већ и правилно засниван случај у поступку. Ја сам увек инсистирао на томе да су ти тзв. отежани услови за здравље војника, о којима говори италијанско министарство одбране, узроковани осиромашеним уранијумом. Дакле, администрација Министарства одбране признаје обољења, али не и да је за њих одговорно коришћење осиромашеног уранијума. И Министарство плаћа одштету, али занемарујући узрочнике. Све док нема признатог научног доказа за утицај бомби са уранијумом на здравље и околину, моја битка на судовима биће веома тешка.

* Ви, дакле, као главног противника имате италијанско министарство одбране?

– Да. То је она директна противничка страна, а потом долазе разне земље чланице НАТО, па и сам НАТО. Морао сам много да изучавам свеукупну грађу да бих дошао до свих победа на суду. Једини сам у Италији написао књигу о узрочницима обољења код војника у мисијама (“Узрочна веза”). За све ове године сакупио сам документацију о разним врстама патологија, чак сам добио и признање од самог Министарства одбране за то и потврду о веродостојности сакупљеног. Међутим, када ми се чинило да видим светло на крају тунела, јер је стигло неколико коначних пресуда у корист италијанских војника, Министарство одбране поново је ударило. Непријатно високе одштете биле су разлог да законодавац као узрочник болести призна “специфичне и отежане услове у простору где се одвијала оперативна делатност војника”, али не и утицај осиромашеног уранијума.

БЕЗ СТРАХА И СНАТАРТАЉА каже да не зна за страх упркос свим тешкоћама на које наилази у процесима против државе, а у корист италијанских војника и њихових породица. Због огромног посла, истиче Тартаља, већ годинама ноћу не спава дуже од два-три сата.

 

* У фебруару 2018. остварили сте важну победу у Касационом суду, који је признао утицај осиромашеног уранијума на оболевање двојице војника.

– Да. Реч је о привилегованим пензијама за оне који су због обољења морали да напусте посао. Касациони суд до 2010. није прихватио ниједан захтев за такву врсту пензије, иако је постојао велики број жалби. Те 2018. добио сам две пресуде у корист мојих клијената, и то на бази доказа утицаја последица осиромашеног уранијума. Министарство одбране одмах је организовало научни скуп на којем су лекари тврдили да докази које сам изнео не вреде ништа. Наравно, ја нисам био позван. Никада ме нису звали ни на један тзв. технички сто – то јест на расправу о овој материји, који су били много пута организовани. Међутим, пресуда која је тада донета не може се порећи.

* Где је наука у свему томе?

– Наука још није ништа допринела, дискутује се само о неким елементима наночестица, али ништа више од раније познатог. Сматрам да наука има огромну одговорност за то да се изјасни, да не негира истину када се појави на суду. Наравно, увек иде у прилог оном јачем, држави, а као лекари, не би требало да се сврставају на једну страну. И судија који страхује да пресуди против Министарства одбране треба да престане да се бави својим послом.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:784777-ИТАЛИЈАНСКИ-АДВОКАТ-ЗА-НОВОСТИ-Доказао-сам-да-уранијум-из-бомби-убија-и-после-20-година