Када је прекомерни број смрти почео да опада, мање од 1% Американаца било у потпуности вакцинисано

175

Немојте очекивати да режим призна да је грешио око било чега. Напротив, може се очекивати да са удвострученом снагом заговара уобичајени наратив. Уосталом, за сада му је прилично добро ишло

(Mises Institute, 12. 5. 2021)

Током сваке године у претходној деценији у Сједињеним Америчким државама умирало је преко 2,5 милиона Американаца – од свих узрочника заједно. Број је растао претходних година, пењући се од 2,59 милиона 2013. године до 2,85 милиона 2019. године. То је делимично узроковано старењем америчке популације, међутим, међу разлозима су и повишени ниво гојазности и све већи број предозирања опојним дрогама. У ствари, почев од 2010. стопа раста укупног броја смрти надмашује стопу раста становништва сваке године.

Прошле, 2020. године, прелиминарни бројеви показују скок од преко 17 одсто укупног броја смрти од свих узрока, што је раст са 2,85 милиона 2019. на 3,35 милиона 2020. године.

Раст није у потпуности био узрокован ковидом. Барем једна четвртина до једне трећине по свој прилици је због других узрока. У појединим случајевима половина „ексцесних смрти“ је приписана основнијим узроцима (underlying conditions) који нису ковид. Али без обзира да ли је реч о нетретираним медицинским проблемима (захваљујући закључавањима) или предозирању дрогом, или хомицидима, укупан број смрти је порастао током 2020. године. Другим речима, укупан ексцесни морталитет је делимична замена за сагледавање смрти од пандемије. Колика год да је сразмера укупног броја смрти у односу на смртне случајеве од ковида, разумно је закључити да ако укупан број смрти пада, такође пада и број смрти од ковида. Штавише, разматрање укупног броја смрти нам помаже да избегнемо било коју контроверзу око тога да ли се смртни случајеви исправно одређују као смрти од ковида или не.

Какав је тренд са овим „прекомерним смртима“ последњих месеци?

Па, према подацима до половине марта које доноси Our World in Data (Наш свет у подацима) и према Бази података људског морталитета (Human Mortality Database) ексцесни морталитет почео је да опада почетком јануара и сада је морталитет на нивоу испод просека за период 2015–2019:

Смртност током ковида: број умрлих свих годишта и из свих разлога, у поређењу са периодом 2015-2019.

Ексцесни морталитет је досегао пик у недељи у којој је био 3. јануар и након тога је почео нагло да опада, до нивоа од лета 2020. половином фебруара. До 14. марта, ексцесни морталитет је био 1 проценат изнад просека за 2015–2019. године. Све се ово десило иако је врло мали број Американаца био вакцинисан. Када је прекомерни број смрти почео да опада, мање од једног процента Американаца је било у потпуности вакцинисано. До краја јануара, мање од два процента Американаца је било потпуно вакцинисано. До краја марта када је морталитет пао на ниво из 2019. године, 15 одсто становништва је било у потпуности вакцинисано.

До 11 маја, свега једна трећина Американаца је у потпуности вакцинисана, иако „експерти“ инсистирају да између 60 и 70 одсто популације мора да буде вакцинисано како бисмо видели опадање морталитета које се десило раније током ове године.

Ипак, закључно са недељом до 22. марта – ексцесни морталитет је био нижи и од просечних вредности за период 2015–2019. и испод морталитета последње године пре званичног почетка пандемије ковида (2019).

Смртност током ковида: број умрлих из свих разлога у САД по недељама 2020, у поређењу са периодом 2015-2019.

Вероватно је да ове чињенице неће зауставити бирократе за „јавно здравље“ да наставе да инсистирају на томе како нам следећи талас смрти од ковида и случајева заразе чека иза угла. Ови активисти располажу са бројним стратегијама наметања вакциналних пасоша, прописа о ношењу маски, па чак и о сталном прекиду пословања из предострожности. Говориће нам како нове варијанте ковида преплављују свет. То је оно што су, примера ради, говорили у јануару, када нам је Вокс саопштио да је исувише опасно чак и да се посети пиљарница. Барем један експерт нас је крајем јануара упозоравао како ће надолазеће недеље бити најмрачније недеље пандемије.

До сада је јасно да су ова предвиђања жестоко оманула. Крајем јануара, укупан број смрти је већ био у стрмоглавом паду.

Али шта ћемо са кашњењем података? Ми сада можемо да анализирамо само податке до половине марта због тога што је потребно неколико недеља да процене о укупном броју смрти постану разборито поуздане. Истина, ти подаци којима располажемо показују велики пад. Али шта ћемо са бројевима за април и мај? Да ли би требало да очекујемо да укупан број смрти поново скочи у складу са наговештеним „четвртим таласом“ нових смрти од ковида?

Ако размотримо новије податке о броју случајева и броју смрти приписаних ковиду, тешко да видимо икакве знаке новог раста.

Иако Ентони Фаучи и други владини упосленици на бирократским положајима не могу да дају било какво објашњење, остаје чињеница да месецима након што су Тексас, Флорида и Џорџија у потпуности напустили или у великој мери ублажили сва правила о „социјалној дистанци“ и ношењу маски, број случајева и смрти уопште узев опада, и укупан број смрти на милион становника (приписаних ковиду) остаје испод нивоа који је присутан у државама са оштрим мерама закључавања.

 Дневна смртност у Тексасу (март 2020–мај 2021)

Сличан тренд присутан је и другде у Сједињеним Државама. Заправо, изгледа да је у свим државама дошло до пада како броја случајева тако и смртибез обзира на прописане политике о ношењу маски или друштвеном дистанцирају.

Тек последњих недеља „смернице Центра за превенцију и контролу болести“ (енглеска скраћеница CDC) почеле су да се саображавају реалности. CDC је тек 26. априла обзнанио да Американци који су у потпуности вакцинисани могу да иду напоље без маске. CDC је издао ова „упутства“ крајње озбиљно, без ироније, као да већ већина Американаца – изван средишта истинских ковид-верника као што су Сан Франциско и Чикаго – одавно није престала да носи маске напољу. Херметички запечаћени свет владиних упосленика и корпоративних новинара изгледа да није свестан да се барем половина земље углавном вратила у „нормалност“ прошле јесени.

Онда, шта с тим?

Технократе знају да морају да наставе са жестоким притиском за де факто обавезујућим вакцинама – што посебно заговара корпоративна Америка за млађу популацију по коју је ризик од болести изузетно низак. Већина Американаца може да види како бројеви у вези са ковидом већ опадају упркос томе што се месецима Американци слабо придржавају смерница о ношењу маски и о социјалној дистанци. Људи могу да виде да деца – која се у све већем броју враћају у школу – нису знатнији преносници болести. Стога ће бити све важније за режим да прогура вакцинацију за децу – све агресивније пре него што људи потпуно престану да „слушају“ експерте.

Ентони Фаучи (Фото: Бета/АП)

Немојте очекивати да режим призна да је грешио око било чега. Напротив, ако се ишта буде десило може се очекивати да са удвострученом снагом заговара уобичајени наратив. Уосталом, за сада му је прилично добро ишло.

Рајан Макмејкен (Ryan McMaken) је виши уредник на Mises Institute. Дипломирао је економију и политичке науке на Универзитету у Колораду. Аутор је књиге Commie Cowboys: The Bourgeoisie and the Nation-State in the Western Genre

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

Стање ствари