Кадри Весељи: Ми се не бојимо, Србија ће признати државу Косово, друге алтернативе нема

564

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи истакао је да треба сачувати пријатељство са САД и не дозволити да Србија има користи од грешака Косова.

Весељи је у интервјуу РТК рекао да није требало дозволити да дође до ситуације да амерички државни званичници пошаљу писмо тројици косовских лидера у којем траже укидање таксе на увоз робе из Србије.

“Није било апсолутно никакве потребе, да се дође у ову ситуацију, до овог писма”, рекао је Весељи.

Он је истакао да Србија заслужује таксе, због, како је рекао, некоректног понашања према грађанима и институцијама Косова током две деценије, те додао да Косово треба озбиљно да схвати САД.

Весељи је рекао да не треба дозволити да међународни партнери деле исти став са Србијом.

“Побегнимо од популизма и неких ствари које нам штете. Међу нама нема ривалства, треба да будемо мудри и донесемо одлуке како да превазиђемо ситуацију од које би Србија имала користи”, поручио је Весељи.

Додао је да се “не сме дозволити Србији да победи”.

“Морамо да одржимо наше партнерство са САД и Западом. Ниједан западни партнер тренутно није на нашој страни по овом питању. Али у исто време, морамо сачувати достојанство доношења одлука наше државе, јер ми нећемо клекнути пред Србијом. То је био разлог зашто сам предложио суспензију, привремену суспензију таксе, рекао је Весељи.

Поновио је да треба избећи конфликт са партнерима као што су САД и ЕУ.

“Верујем да су носиоци свих институција и државне делегације посвећени заштити наше државе. Али, хајде да знамо како да је заштимо. Пре свега избегнимо и најмањи конфликт са партнерима као што су САД и ЕУ, и ни на који начин не треба да допустимо да деле исти став са Србијом. То је погрешно”, рекао је Весељи.

Весељи позива на мудро решење да се помогне Косову да изађе из ове ситуације и нагласио да треба водити рационалну и хладнокрвну политику.

“Мислим да ће, изнад свега, стајати рационалност, хладне главе да се одлучи на добробит грађана. Пред нама је либерализација виза, да немамо санкције од стране ЕУ, нема разлога поново да држе Косово изолованим”, рекао је он.

Председник Скупштине је рекао и да премијер Рамуш Харадинај има његову подршку, да доведе мандат до краја, као и да опозиција треба да се бори за државу, а не само за власт.

“Ми се не бојимо, Србија ће признати државу Косово, друге алтернативе нема. Ми ћемо бити са САД, ми ћемо бранити Косово, Заједница српских општина са извршне надлежности на Косову неће бити и ићи ћемо напред”, истакао је Весељи, преноси РТК.

(Фонет)

 

http://www.nspm.rs/hronika/kadri-veselji-mi-se-ne-bojimo-srbija-ce-priznati-drzavu-kosovo-druge-alternative-nema.html