Кајл Скот: У потпуности се слажем са Вучићем, важно је да се Србија и Косово врате дијалогу

853

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот је рекао да је важно да се зна где је Србија и где је Косово.

Он је гостовао у јутарњем програму Прве ТВ, а једна од тема је било и писмо председника Србије Александра Вучића његовом колеги Доналду Трампу.

“У потпуности се слажем са Вучићем, важно је да се обе стране врате за сто и да се дијалогом дође до свеобухватног решења. Таксе су препрека. Трамп је Вучићу у писму навео да постоји стварна прилика да се наредних месеци постигне договор и да се не пропусти прилика“, рекао је Скот.

Додао је да би све било одавно решено да је тако једноставно.

“Сваки споразум захтева компромис са обе стране. То не може да се намеће споља, то мора да дође одавде и то треба да буде споразум који је трајан и спроводив, не само на папиру, већ да се реализује. Не можемо никога натерати, у интересу Србије и Косова је да дође до договора. Требало би да желе да се врате за сто и мислим да желе“, навео је Скот.

Амбасадор је навео да је изразу разграничење дато превише значаја.

“Јасно је да границе морају да буду јасне и то је елемент свеобухватног споразума, поред питања управљања ресурса, права српске заједнице, питања платног промета, несталих, ратних злочина. Ипак, треба да се зна шта је линија, где је Србија, а где Косово. Мапа Србије у САД и мапа Србије у Србији се разликује“, истакао је Скот.

То је илустровао примером да се, када у књижари у САД купи географску карту Србије, она у великој мери разликује од мапе коју купи у Београду.

Упитан која је мапа за њега тачна, Скот каже да за САД та мапа има у виду границе које је Косово имало као аутономна покрајина, те додао да суверене земље могу да доносе одлуке о својим границама, а да су за САД и Србија и Косово суверене државе.

Упитан какав одговор Београд може да очекује од америчког председника Доналда Трампа на писмо које му је упутио председник Србије Александар Вучић, Скот каже да је одговор већ познат јер се САД залаже за укидање такси.

“Председник Трамп је у писму Вучићу рекао да верује да имамо прилику да дођемо до споразума и требало би да је искористимо, било би штета да она прође”, рекао је Скот.

Он је рекао да, према његовом мишљењу, споразум мора да буде постигнут директно и не може га наметнути споља ни ЕУ, ни САД, Русија или неко други.

“То мора да дође одавде, споразум који је трајан мора бити споразум који ће бити спроводив, да није само на папиру већ се може реализовати, који помаже безбедности у региону и у том правцу ћемо делати, али то остављамо преговарачима”, рекао је Скот.

Упитан да ли САД може да “натера” било коју страну да седну за преговарачки сто, Скот је рекао да је у интересу Србије и Косова да се дође до споразума и да би две стране требало да желе да се врате и да мисли да оне то и желе.

Додао је да се проблем такси које је Приштина увела на производе из Србије мора пребродити, након чега би се радило на споразуму о нормализацији.

Нема шумова у комуникацији са Вучићем

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот изјавио је данас да не постоје шумови у комуникацији са председником Србије Александром Вучићем и да су сагласни у већини питања.

“Председник Вучић говори фантастично енглески језик, тако да нема никаквог шума, добро се разумемо и када говорим српски. Не слажемо се увек, али пријатељи не морају увек да се слажу. Отворено разговарамо чак и о стварима о којима се не слажемо”, рекао је Скот за ТВ Прва.,

Одговарајући на питање да ли постоје “шумови” на релацији са председником Србије он је рекао да се слажу у већини ствари као што су подршка српском путу у ЕУ, затим важност мира и стабилности у региону, као и да се дође до компромиса за косовско питање како би ишли напред.

“Понекад се не слажемо о спољнополитичким питањима. Желео бих да Србија више подржава неке спољнополитичке ставове ЕУ, него што је то био случај у прошлости. Мислим да је он опредељен за исту ствар као и ја”, истакао је Скот.

Упитан о сарадњи са Владом Србије и како је оцењује он је рекао да није у школи и да не жели ником да даје оцене, али да је задовољан сарадњом са српским министрима и да са њима има отворен дијалог.

“Србија је суверена и независна земља и може да бира спољну политику. Србија је изабрала стратешки циљ придруживање ЕУ. То је циљ које САД подржавају и желе да помогну Србији на том путу. Оптимиста сам што се тиче правца којим Србија иде, желео бих да напредак буде бржи”, поручио је Скот.

(Б92-Прва-Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/kajl-skot-u-potpunosti-se-slazem-sa-vucicem-vazno-je-da-se-srbija-i-kosovo-vrate-dijalogu-treba-da-se-zna-sta-je-linija-gde-je-srbija-a-gde-kosovo.html