Континуитет прозападне политике: Ђилас, Јеремић, Коштуница и Тадић још 2006. дали гаранцију да ће добити рудник литијума у Србији

183

Влада Србије је још 2006. године изменила Закон о рударству и увела такозвано ‘начело континуитета’, којим се ономе ко ради истраживање даје ‘ексклузивно право’ и на ископавање руде.

Досовска власт на челу са тадашњим председником Борисом Тадићем и премијером Војиславом Коштуницом, власт у којој су високи функционери били и Драган Ђилас и Вук Јеремић, загарантовала је још 2006. године ‘Рио Тинту’ да ће добити рудник литијума у Србији.

Како се види из документације до које је дошао Информер, Влада Србије је тада изменила Закон о рударству и геолошким истраживањима и у Члану 2 увела такозвано ‘начело континуитета’, којим се ономе ко ради истраживање даје ‘ексклузивно право’ на ископавање руде! Тако је пре 16 година компанија ‘Рио Тинто’ заправо добила гаранцију да ће имати руднике литијума у нашој земљи. То, ипак, не спречава људе који су били у власти 2006. године – Драгана Ђиласа (директор Националне канцеларије Бориса Тадића) и Вука Јеремића (саветник Бориса Тадића), да глуме екологе и протестују против ‘Рио Тинта’.

– Досовци су приватно узимали огромне паре од ‘Рио Тинта’ за издавање дозвола и измене закона. И то би сигурно поново урадили када би се вратили на власт – истакао је Верољуб Арсић.

Вишемилионска одштета

Како је утврђено, до 2006. године важило је ‘правило дисконтинуитета’, које значи да се после испитивања резерви било које руде или енергената расписује јавни конкурс за експлоатисање.

– Међутим, одлуком тадашње власти то је преко ноћи, без јавне дискусије, промењено. Они су најпре са Великом Британијом, где се налази седиште ‘Рио Тинта’, 2004. године потписали споразум који штити ову фирму, да би потом 2006. године изменили и Закон о рударству и увели ‘начело континуитета’ као једно од најзначајнијих начела. То начело суштински значи да онај који ради истраживања резерви неке руде има ексклузивно право да ту руду и експлоатише. Тако су ‘Рио Тинту’ заправо гарантовали руднике у Србији! И сада неки од тих људи, као предводници опозиције, протестују против ‘Рио Тинта’ и рудника литијума и блокирају путеве – каже извор из Владе.

Према његовим речима, ‘Рио Тинто’ управо на основу ових измена закона из 2006. године може данас од Србије да тражи одштету у случају да буде одбијен за рудник.

– Оваква законска правила постоје и у другим европским земљама и то начелно није спорно. Али веома је спорно да људи који су рудник литијума омогућили сада протестују против њега. На основу тадашње промене закона, фирма ‘Рио Тинто’ има данас право да од Србије затражи да јој се исплати одштета која би могла да се мери стотинама милиона евра – објашњава извор.

Томић: Постоје ли већи лицемери?

Александра Томић, шефица Одбора за финансије и републички буџет, оцењује да је део опозиције, која се сада представља као еколошка опција, претходно омогућио ‘Рио Тинту’ да дође у Србију.

– Ти лажни еколози данас затварају путеве и протестују против свог посла који су одрадили и наплатили још 2006. године. Има ли већих лицемера од ових политичара без идеја, програма и планова како Србија треба да иде напред?! Ако мисле да су грађани неинформисани, необразовани и наивни, онда су много глупи. Неће им све ово проћи – истиче Томићева.

Скривени интерес

И док се нико из дела опозиције који предводи такозване ‘еколошке протесте’ није оглашавао овим поводом, Верољуб Арсић, председник Одбора за привреду, регионални развој и енергетику, каже да се иза свега овога крио интерес тадашње власти да огроман новац стрпа у своје џепове.

– Они су приватно узимали огромне паре од ‘Рио Тинта’ за издавање дозвола и измене закона. И то би сигурно поново урадили када би се вратили на власт. Све ово доказује да се иза протеста и блокада путева заправо крије лични, финансијски интерес. Они желе да блокадама путева све уносне послове одложе за неко друго време и друге прилике, верујући да ће се вратити на власт, па опет отимати паре како су некада радили – наглашава Арсић.

Шта су били у власти која је довела “Рио Тинто”

* Борис Тадић – председник Србије

* Вук Јеремић – саветник Бориса Тадића

* Драган Ђилас – директор Националне канцеларије
* Јанко Веселиновић – заменик секретара за науку и технолошки развој у Извршном већу АПВ

(Новости)

НСПМ