Косово: Поново срушена плоча несталим српским новинарима

502

Плоча постављена на месту где су 1998. године отети новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић, на путу између Велике Хоче и манастира Зочиште, порушена је и однета седми пут за последњих шест година.

РТС преноси да су плочу, недалеко од места где је била, пронашли председник Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Будимир Ничић и члан Управе Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић.

У саопштењу ова два новинарска удружења објављено је да су на месту где је била плоча видљиви трагови грађевинске машине којом је плоча са постољем ишчупана. Око места где је била плоча, налази се велика количина земље, грађевинског шута и костију, највероватније животињског порекла.

Новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха. Према подацима добијеним од њихових породица, последњи пут виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима. Грешком су кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом ОВК.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:775250-Косово-Поново-срушена-плоча-несталим-српским-новинарима