Коста Чавошки: Могућа васкршња издаја – да Вучић потпише предају Косова у Берлину

877

Чавошки казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Косова и Метохије и да је једини начин да се то спречи да се председник државе блокира да изађе из Србије

 

Академик Коста Чавошки, гостујући у емисији „Скенирање” у продукцији Хелмкаст, оценио је да би Србију могла да задеси ускршња издаја, у Берлину, 29. априла, на састанку председника Србије Александра Вучића са председником Француске Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Чавошки је казао да би Вучић у Берлину могао да потпише предају Косова и Метохије и да је једини начин да се то спречи да се председник државе блокира да изађе из Србије.

„То може да спречи само масовни протест који би се одвијао на Андрићевом венцу, где му народ не би дозволио да уђе или да изађе. То би био начин да се Вучић осујети да оде у Берлин. А ако он не оде у Берлин, Брнабићка је толико паметна да то неће потписати сама. Блокада мора да почне још од 27. априла да он не може да оде. У супротном, а не бих да будем птица злослутница, 29. април може да буде судњи дан за Србију и предају Косова и Метохије”, истакао је Чавошки.

Чавошки је додао да је политичка каријера Вучића завршена његовим потписом на документу којим ће предати Косово и Метохију Албанцима.

Коста Чавошки (Извор: Јутјуб)

Он је оценио да се по Уставу Косово и Метохија никако не смеју отуђити.

„Упркос томе и поред тога што то и Вучић зна, он је страним обавештајним службама приликом разбијања Српске радикалне странке обећао да ће на крају тог процеса потписати предају Косова и Метохије. Зато је сада толико нервозан да то што пре заврши”, казао је Чавошки.

Чавошки је навео да Вучић упорно крши Устав и да је све што чини по питању Косова и Метохије „велеиздаја у вишеструком поврату која се некада кажњавала смрћу”.

„Наш закон више нема кривично дело велеиздаје, али има кривично дело за отуђене територије за које ће, ја се надам, Вучић морати да одговара када једног дана оде са власти, и када дођу неки нови људи који то неће заборавити. А ако забораве ја ћу на то, ако будем жив, да их подсетим”, рекао је Чавошки.

Он је објаснио да људи верују да Вучића Устав ограничава и да ће бити принуђен да тај уговор, који закључи са Арбанасима ратификује у Народној скупштини.

„Ту има важна зачкољица која је предвиђена међународним јавним правом и Бечком конвенцијом о уговорима која утврђује да међународне уговоре без икаквог овлашћења било парламента или владе, по властитом нахођењу, могу да закључе шеф државе, шеф владе и министар спољних послова. Сви остали морају да имају писмено овлашћење у коме је наведен мандате у коме се њихова овлашћења крећу. Он сада овако размишља: ја ћу да закључим уговор који одмах ступа на снагу и тиме је тај уговор са становишта међународног права делотворан и ни на који начин се не може оспорити, чак ни у међународним арбитражама. Као што видите, тај уговор који ће он закључити обавезује нашу земљу према трећим странама – према Албанцима на Косову и према међународној заједници. Друга је ствар што тај уговор није уставан и што се поставља питање одговорности према унутрашњим чиниоцима. Тај уговор важи без обзира на Устав Србије”, казао је Чавошки.

Водитељ емисије Оливера Миливојчевић и Коста Чавошки (Извор: Јутјуб)

Он је додао да не верује до краја у протесте и Савез за Србију јер се нико јасно не декларише по питању Косова и Метохије, истакавши да су неки, који су данас у Савезу, трасирали пут данашњој политици према Косову. Академик Чавошки је оценио да „Запад није нашао алтернативу Вучићу, неког ко ће завршити косовску причу“ и да је то разлог зашто он и даље има тако убедљиву подршку са стране. Што му омогућава да суверено влада.

„Скоро су били Јеремић и Ђилас у иностранству и прво што су их питали је какав је њихов однос према Косову и Метохији. Они ту нису дали никакав конкретан одговор, јер имају договор са Бошком Обрадовићем да Косово мора да се очува. Мора се знати да је Јеремић био министар спољних послова Бориса Тадића у време када је његов службеник Борко Стефановић разговарао са Албанцима у Бриселу и закључио четири противуставна споразума. И Јеремић зато одговара, не само Тадић. Е, сада је Јеремић као променио свој став – па је за поштовање Устава. Али, знате, када једном извршите прељубу – извршићете је сто пута. Тако је и са Уставом – када га једном прекршите тешко се може веровати да то неће учинити поново. Када је Јеремић у питању, сумњам у његову чврстину уколико би Косово и Метохију требало бранити”, навео је Чавошки.

 

Стање ствари