Коцијанчић: Питање Трепче део свеобухватног споразума Београда и Приштине

773

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић каже да питање стауса Трепче треба да буде решено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине и наглашава “да сва отворена питања између две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога”.

”ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине реше сва отворена питања између две стране једном и заувек”, одговорила је Коцијанчић на Танјугово питање о последицама усвајање статута Трепче у парламенту Приштини, на судбину дијалога.

Коцијанчић је истакла да ЕУ очекује укидање приштинских такси и што бржи наставак дијалога Београда и Приштине.

Председник Србије Александар Вучић је нагласио да дијалог са Приштином може бити настављен само када се укину приштинске таксе на робу из централне Србије, али и када престану провокације какав је и закон о статуту Трепче.

Парламент у Приштини је у суботу усвојио стутут Трепче који предвиђа регистрацију нове компаније у складу са законом из 2016. године, а којим 80 одсто акција комбината припада Приштини, а 20 одсто радницима.

Приштина је истовремено још пре две године одбацили могућност да се у оквиру дијалога у Бриселу разговара о питањуТрепчу, коју су они прогласили “косовском имовином” тврдећи да је то “готова ствар”.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:775600-Коцијанчић-Питање-Трепче-део-свеобухватног-споразума-Београда-и-Приштине