Криминална група на платном списку Вучићевог режима основала фирму за обезбеђење?!

904

Александар Видојевић звани Аца Рошави, члан навијачке групе Јањичари и један из екипе криминалца Александра Станковића званог Сале Мутави, постао је у мају прошле године власник фирме „ДБС-Сецуритy“ за приватно обезбеђење. МУП није одговорио новинарима KРИK-а да ли је издао дозволу за рад овој компанији или она ради „на црно“.

Видојевић је истакнути члан навијачке групе „Јањичари“ познате по насиљу и криминалу – чланови ове групе обезбеђују београдске клубове и сплавове, продају дрогу, а учествовали су у тучама, пуцњавама и чак убиствима.

Против Видојевића, на трибинама познатијег као Аца Рошави, тренутно се воде три поступка – за разбојништво, недозвољено поседовање оружја и демолирање клуба „Kомитет“.

Јавности је познат и по томе што је у јуну прошле године снимљен како са Данилом Вучићем, сином председника Србије Александра Вучића, навија на утакмици Србија – Kостарика на светском првенству у фудбалу у Русији. Видојевић је био и члан скупштине фудбалског клуба Партизана као представник навијача.

У мају прошле године, Видојевић је постао власник фирме „ДБС-Сецуритy“ која се бави пословима приватног обезбеђења, открива KРИK. Неколико месеци касније, себе је поставио и за директора предузећа.

Екипа Салета Мутавог, Видојевић први здесна (фото: фејсбук)

Фирму је преузео од Ане Шћепановић, девојке свог бившег шефа – криминалца Александра Станковића званог Сале Мутави који је предводио групу „Јањичари“, а убијен је у октобру 2016.

Није познато да ли Видојевићева компанија има потребне дозволе или се послом обезбеђења бави „на црно“.

Да би Министарство унутрашњих послова (МУП) издало лиценцу фирма мора да испуњава услове прописане законом – између осталог да се против директора и запослених не води кривични поступак. У тренутку када је постао директор фирме, против Видојевића су се водили кривични поступци.

МУП није одговорио на питања KРИK-а да ли је Видојевићева фирма добила лиценцу за рад, али се „ДБС-Сецуритy“ се не налази на списку лиценцираних фирми за обезбеђење који је објавила Привредна комора Србије.

На адреси на којој је регистрована у београдском насељу Миријево нема видљивих ознака да се ту налазе канцеларије предузећа. Професионални управник зграде рекао је новинарима да се у згради налазе две фирме, али не и „ДБС-Сецуритy“.

Последњи објављен финансијски извештај показује да је компанија у 2017, док је Ана Шћепановић била власница, остварила приход од око 60.000 евра и имала шесторо запослених. Данас јој је рачун блокиран због дуга од око две хиљаде евра.

Новинари KРИK-а покушали су да дођу до Видојевића, међутим, према речима његовог адвоката, он није у Београду.

Оснивање

Фирму „ДБС-Сецуритy“ основао је у јуну 2014. Дејан Илић, који је власник још неколико фирми. Према његовим речима деловало му је да ће постојати потреба за радницима обезбеђења, пошто се много тога новог изградило, али да је одустао када је видео „како се све то одвијало“.

„Отворена је, регистрована на моје име, није ни почела да ради, а потом је продата.“, рекао је Илић за KРИK.

Истакао је да Станковића, познатијег по надимку Сале Мутави, никада није упознао.

„Господина нисам познавао нити сам га видео у животу. Његова супруга, мислим да му је то супруга, и мој адвокат су ступили у контакт преко треће особе. Ми смо то огласили, они су се јавили, пребацили смо и званично оверили“, рекао је Илић.

У уговору до којег је дошао KРИK, међутим, пише да је фирма поклоњена Ани Шћепановић у септембру 2016.

Протеини и фондација

Шћепановић је у мају 2013. основала фирму „Диастар“ која се бави продајом препарата намењених спортистима. Она је оснивач и фондације „АС-Свет воли победнике“ чији су циљеви помоћ оболелој деци.
Две недеље након тога, њен дечко Станковић је убијен у свом аутомобилу. Полиција до данас није решила овај злочин.

Шћепановић је у мају 2018. фирму поклонила Александру Видојевићу.

Није желела да одговори на питања новинара KРИK-а у вези са овим послом.

„Немам коментар на то заиста. Одакле вама овај број? Ја ћу видети са адвокатом око узимања овог броја и узнемиравања“.

Kо је Сале Мутави

Александар Станковић, звани Сале Мутави, се у полицијској евиденцији водио као члан кавачког клана, једне од две криминалне групе које су у сукобу.

Осуђен је 2013. као вођа групе која је продавала дрогу, међутим, никада није отишао у затвор. Суд му је чак 12 пута одложио служење затворске казне пошто је доносио лекарска уверења да је наводно лошег здравља, како је KРИK раније открио.

У исто време, он се редовно појављивао на утакмицама где је предводио групу хулигана и учествовао у тучама. Његова навијачка група „Јањичари“ окупљала је бивше навијаче других клубова.

Након Станковићевог убиства у октобру 2016, управљање групом је преузео његов најближи сарадник Вељко Беливук. Беливук је затим ухапшен због сумње да је учествовао у убиству и тада је Видојевић постао значајнији у групи.

Познато је да чланови ове екипе имају веза у полицији и владајућој партији. Обезбеђивали су инаугурацију председника Вучића, навијали са његовим сином, а пријатељ им је и припадник Жандармерије Ненад Вучковић Вучко, близак државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић.

Пише: Бојана Павловић, Крик.рс

 

https://www.srbijadanas.net/kriminalna-grupa-na-platnom-spisku-vucicevog-rezima-osnovala-firmu-za-obezbedjenje/