Курти и Османи на састанку са Палмером и Лајчаком: Косово очекује да се процес дијалога са Србијом заврши узајамним признањем

108

Премијер Косова Аљбин Курти и председница Вјоса Османи састали су се са специјалним представником Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара који је и специјални изасланик Сједињених Држава за Западни Балкан Метјуом Палмером.

Курти је оценио важним састанак и време његовог одржавања, уочи састанка у Бриселу најављеног за средину јуна, након састанака са лидерима косовске опозиције и пре расправе у Скупштини о прошлом процесу дијалога, споразумима постигнутим у Бриселу и степеном њихове примењивости, саопштено је из Владе Косова, објавила је Анадолија.

Курти је рекао да су сарадња и координација између Европске уније и Сједињених Америчких Држава у новом процесу дијалога добродошли, јер су неопходни. Он је за дијалог рекао да треба да буде поштен, принципијелан и у служби народа и мира, те укупне сигурности.

Предходно су се Палмер и Лајчак састали са председницом Косова Вјосом Османи, која је у вези с процесом дијалога са Србијом, поновила став косовских институција да Косово очекује да се процес дијалога заврши узајамним признавањем две земље.

Палмер и Лајчак су са своје стране поновили пуну подршку процесу дијалога и његовом закључењу коначним споразумом између Косова и Србије.

„Косово очекује да се процес дијалога са Србијом заврши узајамним признањем“, поручила је председница Косова.

На састанку са њима, председница Османи је у вези с процесом дијалога са Србијом, поновила став институција да Косово очекује да се процес дијалога заврши узајамним признавањем две земље, саопштено је из Председништва Косова.

Поновила је став да је за Косово и даље суштински у овом процесу да се у потпуности испоштује територијални интегритет, унутрашње уставно и државно уређење, као и функционалност земље. Даље, Османи је истакла питање несталих лица током недавног рата на Косову, као приоритет у овом процесу.

Палмер и Лајчак су са своје стране поновили пуну подршку процесу дијалога и његовом закључењу коначним споразумом између Косова и Србије.

Председница Османи је у разговору са Палмером и Лајчаком нагласила да су косовске институције максимално усредсређене на управљање пандемијом, спровођење реформи у области владавине права и економски развој земље, што су основни приоритети државних институција.

(Н1)

НСПМ