Лајчак: ЗСО ће бити формирана тек након споразума о нормализацији

175

„Заједница српских општина, као и сви други елементи свеобухватног споразума о нормализацији биће спроведени тек након потписивања правно обавезујућег споразума”

Специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак поручио је да Приштина мора да покаже конзистентност спровођењем споразума о ЗСО из 2013. и 2015. године.

„Следећи корак је разговор о статуту и треба да се договоре детаљи за формирање те организације. Имплементација почиње када се потпише свеобухватан споразум, али треба да се зна унапред шта се потписује”, рекао је Мирослав Лајчак на крају посете Приштини.

Истакао је да ће се дијалог наставити и очекује ускоро обе делегације у Бриселу.

Сви саговорници Мирослава Лајчака у Приштини изразили су подршку дијалогу и разумевање да је дијалог важан и потврдили да ће у Приштини испунити све обавезе, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

То је, каже, најбитнији и позитиван резултат његове посете Приштини.

На питање да у Приштини одбијају да разговарају о ЗСО, рекао је да уколико нема споразума неће бити ни нормализације односа и неће бити договора без Заједнице.

„Косово је показало посвећеност и потписало је те споразуме, косовски парламент је ратификовао те споразуме, и Косово мора да имплементира те споразуме. То је део договора и кад неки политичар каже да је то закључен случај то значи да неће да поново отвори текст, и ми не тражимо да отвори него да имплементира оно шта је већ потписано”, истакао је Лајчак.

Нагласио је да све што је договорено мора бити имплементирано и да је то кључна ставка сваких преговора.

„Тако да ће имплементација доћи у сваком случају. Морамо запамтити да преговори не функционишу тако да могу да примим, али не могу и нећу да дам”, напоменуо је Лајчак.

Након дводневне посете Приштини, специјални изасланик Европске уније за дијалог долази у Београд.

Аутор Андрија Игић

Насловна фотографија: REUTERS/Johanna Geron

Извор РТС, 15. октобар 2020.

ЗСО тек након новог споразума?

Заједница српских општина, као и сви други елементи свеобухватног споразума о нормализацији биће спроведени тек након потписивања правно обавезујућег споразума, рекао је данас специјани изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак на крају посете Приштини, оцењујући да нема разлога да Српска листа напусти косовске институције, преноси ФоНет.

Лајчак је на конференцији за штампу рекао да су га саговорници у Приштини уверили да ће Заједница српских општина бити формирана и да их је позвао да буду спремни на компромис, пренео је Коссев.

Као што знате, додао је, “преговарамо о Свеобухватном правно-обавезујућем споразуму о нормализацији односа између Косова и Србије, који ће решити све отворене проблеме заувек и приближити Косово и Србију ЕУ јер је то споразум и процес заснован на међународном праву и ЕУ ацqуис и који ће стабилизовати регионалну ситуацију“.

Када је Заједница српских општина у питању, Лајчак је подвукао да Косово, ради своје европске будућности, мора да поштује споразуме.

„Ова тема је на Косову пропраћена емотивно и разумем осетљивост, али дозволите да будем јасан да ЕУ нема интерес да дестабилизује Косово нити да направи Косово нефункционалним, а у исто време, Косово се обавезало договором из 2013. и 2015. и мора да покаже конзистентност и да поштује ове обавезе“, рекао је Лајчак.

Позвао је све саговорнике из Приштине, нагласивши да је имао око 25 састанака, да се укину партијске разлике у посматрању дијалога, да дијалог издигну из дневне политике и буду спремни на компромис.

„На свим састанцима партнери су показали подршку дијалогу и разумевање да је дијалог добар и важан за Косово и потврдили да ће Косово испоштовати све обавезе укључујући и оснивање ЗСО“, тврди Лајчак, додајући да је то најбитнији исход његових састанака у Приштини.

На питање да објасни да ли ће од Косова бити затражено да поново разговара о ЗСО или да спроведе споразум који је оборио косовски уставни суд и да ли ће ЗСО бити договорена пре коначног споразума, Лајчак је рекао да је „Споразум о ЗСО је већ постигнут у Бриселу 2013., али није спроведен”.

„Такође, постоји и мишљење Уставног суда, али Уставни суд никада није рекао да ЗСО не треба да се формира. Уставни суд је рекао да треба бити оформљена у складу са мишљењем суда”, напоменуо је Лајчак.

Према њговим речима, следећи корак је разговор о Статуту и то очекујемо.

„ЗСО је део свеобухватног споразума о нормализацији и он ће бити спроведен након потписивања, дакле спровођење договора о ЗСО ће почети након потписивања. Али детаљи о ЗСО треба да буду део процеса договарања споразума”, рекао је Лајчак.

Он је напоменуо да ” тренутку потписивања споразума не сме бити нејасноћа у вези са детаљима“.

Позвао је све субјекте на Косову да, користећи споразуме из 2013. и 2015. и мишљење Уставног суда, дају предлоге за ЗСО и буду спремни да о томе дискутују у дијалогу.

На питање о детаљима разговора са Српском листом, Лајчак је рекао да Српска листа нема разлога да напусти институције јер је ЗСО договорена и о њој ће се дискутовати.

Извор europeanwesternbalkans.rs, 15. октобар 2020.

Извор: Нови Стандард