“Лети” 10 директора школа

307

ДЕСЕТ директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта – најавио је за “Новости” министар просвете Младен Шарчевић.

Без фотеља ће остати руководиоци школа у Вучитрну, Ранилугу, Прешеву, Алексинцу, Нишу, Пожеги и четири београдске школе – две у Обреновцу и по једне у Земуну и Сурчину. Разлог за смену је лажирање броја ученика и формирање већег броја одељења него што је законом прописано. Просветна инспекција претходно је утврдила да су у овим школама формирана одељења са мање од 15 ученика, што је законски минимум. Фиктивно је приказиван већи број ђака, како би били избегнути технолошки вишкови. Тако су, на пример, од 25 ученика формирана два, уместо једног одељења.

 

– Просветна инспекција проверавала је 200 школа у шест школских управа и пронашла је неправилности у више од 30 одсто, тачније у 73 школе. Првих десет смена није крај, јер још нису завршене детаљне анализе свих школа у којима је инспекција пронашла неправилности – каже Шарчевић за наш лист. – Намеравамо и да поједноставимо процедуру одузимања лиценци за рад секретарима школа. Они морају да сносе велики део одговорности, јер треба да контролишу рад директора, а не да буду саучесници у неправилностима.

Као пример министар наводи случај Прве техничке школе у Крагујевцу, где секретар школе у конкурс за избор директора није ставио услов да се против кандидата не води кривични поступак. Тако се бивши директор поново кандидовао и добио подршку школског одбора.

Неправилности су пронађене и у школским управама у Београду и Нишу, где су већ смењени саветници задужени за финансијска питања. Они су, према речима министра Шарчевића, морали знати за лажирање броја ученика у школама, али су то толерисали и нису пријавили:

– Они су тиме постали саучесници, јер су манипулисали подацима – каже министар.

Шарчевић најављује и увођење електронског ценуса (евиденције ученика и запослених у просвети), чиме ће се знати где су вишкови, где има колико деце и како да се прерасподеле ресурси у оквиру просветног система.

ЦЕЛОДНЕВНА НАСТАВА ЧУВА РАДНА МЕСТА

ПРЕМА речима министра Шарчевића, једно одељење од петог до осмог разреда “вуче” пет радних места. Фингирањем броја одељења наставници се спасавају од спискова прекобројних. Он наглашава да идеја Министарства просвете није да људи остају без посла, већ да се повећа квалитет рада, уведе целодневна настава, а деца тако склоне са улице, од дроге и лоших утицаја.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/друштво.395.html:773685-Лети-10-директора-школа