Лондон: Одржан састанак Мешовите комисије за друмски саобраћај Србије и Велике Британије

751

У Лондону је, током званичне посете министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зоране Михајловић, одржан састанак Мешовите комисије за друмски превоз Србије и Уједињеног Краљевства на коме је постигнут договор о начину обављања превоза терета у друмском саобраћају до ступања на снагу потписаног билатералног споразума, саопштило је данас минисатрство.

Помоћник министра за друмски саобраћај Саша Стојановић, истакао је да друмски споразум о превозу терета, који су потписали министарка Михајловић и британски министар за транспорт Џеси Норман, представља наставак одговорне политике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, те да ће транспорт бити ослобођен режима дозвола, што је веома повољно за српске превознике.

„Имајући у виду пораст робне размене са Уједињеним Краљевством и учешће српских превозника у обављању превоза терета са Великом Британијом, овај договор је изузетно значајан за њих. На састанку Мешовите комисије две земље потписали смо и протокол којим ће бити регулисана техничка питања како ће се превазићи период до момента ступања на снагу споразума“, рекао је Стојановић.

Он је додао и да је српска делегација на овом састанку изнела да подржава захтеве Уједињеног Краљевства за повећање базне квоте ЦЕМТ дозвола за 2019. и 2020. годину, као и предлог за либерализацију превоза за возила „евро 6“ унутар ЦЕМТ мултилатералне квоте.

Српска страна на овом састанку поново је покренула и питање виза за професионалне возаче, а надлежни органи Уједињеног Краљевства размотриће то питање и обавестиће српску страну.

Министарка Михајловић обишла је и највеће инфраструктурно градилиште у Европи – изградњу подземне железнице Кросрејл у Лондону.

„Имали смо прилику да обиђемо импозантно градилиште, пругу 30 метара испод Лондона. Поређења ради, овај пројекат вреди више од 15 милијарди фунти, више него сви инфраструктурни пројекти које у Србији реализујемо. Значајно је било да видимо не само како тече изградња подземне железнице, већ и како је организовано градилиште – од пројектовања до реализације“, казала је Михајловић.

Она је навела да извођачи у Великој Британији имају сличне проблеме као они у Србији, али да су успоставили стандарде који могу да се примене и у Србији – од безбедности до организације градилишта.

Михајловић је разговарала са британским колегама и о обукама инжењера и радника на градилишту.

„Добар пример који Британци имају је грађевинска академија, на којој се обучавају сви извођачи радова – од најједноставнијих до најсложенијих послова. О томе и ми треба да размислимо, јер ако хоћемо да реализујемо велике инфраструктурне пројекте, морамо да имамо оспособљене људе за то“, рекла је она.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/london-odrzan-sastanak-mesovite-komisije-za-drumski-saobracaj-srbije-i-velike-britanije.html