Меркел и Макрон хоће лично да се укључе у дијалог Београда и Приштине

321

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон понудили су на недавном састанку у Берлину да се лично и директно укључе у дијалог Београда и Приштине, ако Косово пристане привремено да суспендује таксе на робу из Србије, објавио је на свом сајту “Блиц”, позивајући се на дипломатске изворе.

Најмоћнији европски двојац је, како каже саговорник “Блица” упућен у дешавања, у неформалном делу сусрета регионалних лидера одржаног 29. априла у Берлину повео причу о наставку дијалога Београда и Приштине.

“Спомињала се и могућност да се таксе које су уведене на српску робу суспендују на шест или четири месеца, а Меркелова и Макрон нудили су да у том случају лично уђу у дијалог између Београда и Приштине. Као што се може видети из даљег развоја договора, понуда није прихваћена”, додао је, међутим, тај извор “Блица” из дипломатских кругова.

Како се наводи, поставља се и питање како би улазак ове две стране утицао на положај Србије у дијалогу, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић је опрезан у оцени.

“Мој став је да у разговоре може да се укључи свако ко има нацина да утице на то да Приштина повуче таксе, шо би онда довело до покретања дијалога”, рекао је Дачић за “Блиц”.

Ускоро це проћи и шест месеци од како је Приштина увела таксе на робу из Србије, а министарка у Влади Србије задужена за преговоре са ЕУ Јадранка Јоскимовић за “Блиц” каже да би Меркелова и Макрон капацитет ускоро морали да покажу на првом тесту – да убеде Приштину да повуче једностране тарифе које су онемогућиле дијалог.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/политика.393.html:792772-Меркел-и-Макрон-хоће-лично-да-се-укључе-у-дијалог-Београда-и-Приштине