Метју Палмер: САД су спремне да помогну Вучићу да изгради подршку српског народа за нормализацију односа Србије и Косова

504

САД су уверене да је председник Србије, Александар Вучић, спреман да преговара о споразуму са Приштином, а спремне су и да након наставка дијалога са њим „истражи опције које ће му помоћи да изгради подршку српског народа за нормализацију односа са Косовом“, рекао је током свог сведочења пред Пододбором за Европу и регионалну безбедносну сарадњу Сената САД, специјални представник за Западни Балкан, Метју Палмер. Пред пододбором Сената Палмер је заговарао већу економску сарадњу САД и Западног Балкана као вид подстицаја Београду и Приштини да постигну политичко решење и не „пропусте најбољу шансу у генерацији за нормализацију односа“.

У наставку преносимо делове сведочења Метјуа Палмера који се односе на дијалог Београда и Приштине.

Један од наших главних приоритета који има значајан утицај на цео регион и транс-атлантску безбедност, јесте нормализација односа између Србије и Косова. Са преговорима у застоју, обе земље ризикују да пропусте најбољу шансу у генерацији за нормализацију односа и кретање напред ка сигурнијој и просперитетнијој будућности.

Због стратешког значаја овог питања и ограничених могућности Србије и Косова да постигну свеобухватни споразум, председник Тамп именовао је и америчког амбасадора у Немачкој, Ричарда Гренела као специјалног председничког изасланика за преговоре између Србије и Косова.

Читаво сведочење Палмера на енглеском језику доступно је на сајту Сената.

Заједно, амбасадор Гренел и ја ц́емо радити на томе да помогнемо странама да постигну свеобухватни споразум о нормализацији. Са појачаним политичким ангажманом, као и пословним и комерцијалним подстицајима, трудиц́емо се да помогнемо самим странама да пронађу споразум у локалном власништву који је трајан, применљив и повец́ава регионалну стабилност.

Очекујемо да ће нова влада на Косову показати своју посвећеност овим заједничким циљевима суспендовањем такси које су уведене на увоз робе из Србије и БиХ. Србија заузврат мора да прекине своју кампању делегитимизације Косова

Постизањем таквог споразума, стране могу откључати свој неискоришц́ени економски потенцијал који долази са миром и интеграцијом. Надамо се да ц́е овај снажнији приступ који истиче економске користи напретка помоц́и да се Београд и Приштина подстакну да постигну политичко решење.

Наша порука лидерима и Београда и Приштине је јасна: имате прилику за то, преусмерите се на свој стратешки интерес уклањањем баријера за преговоре, уздржавањем од предузимања провокативних акција и враћањем за преговарачки сто са духом флексибилности и спремности на компромис.

Очекујемо да ће нова влада на Косову показати своју посвећеност овим заједничким циљевима суспендовањем такси које су уведене на увоз робе из Србије и БиХ које су угрозиле међународни положај Косова. Следећа влада би такође требало јасно и убедљиво представити грађанима Косова важност повратка у „Дијалог“ преговоре.

Србија заузврат мора да прекине своју кампању делегитимизације Косова у међународној заједници.

Кроз своју кампању подстицања земаља да повуку признање Косова и да блокирају његово чланство у међународним организацијама попут ИНТЕРПОЛ-а, Београд је поткопао међународну сарадњу у спровођењу закона и „покварио“ атмосферу за компромис. Ово омета напредак ка споразуму којим Србија треба да постигне свој стратешки циљ интеграције са Европом. Уверени смо да је председник Вучић спреман да преговара о споразуму. Једном када Србија и Косово подузму ове кораке, спремни смо с њим да радимо са њим да истражимо опције које ће му помоћи да изгради подршку српског народа за нормализацију односа са Косовом.

Виђење Палмера о утицају других земаља на Западни Балкан

Палмер је изнео оцену и да су се земље Западног Балкана определиле за просперитетну и демократску будућност, а намера је САД да те напоре подржи. Међутим, тврди да исто „није тачно за све екстерне актере који све више виде регион као зрео за њихово укључивање и мешање“.

Неки од тих актера који имају другачије визије за регион по тврдњама Палмера је Русија која „одбија уређење настало у Европи после Хладног рата и настоји да му се одупре различитим алатима, очигледним и скривеним, а све како би успорила евроинтергације региона“ – Русија настоји да изазове поделе и хаос, оцена је Палмера.

„Нове политичке и економске слабости“ настоји да креира и Кина и то кроз повећавање њеног присуства у региону преко инвестиција у стратешке индустрије, информативну и физичку инфраструктуру, рекао је сенаторима Палмер.

С друге стране, констатовао је и да је широм региона, посебно на Косову, у Босни, Албанији, Северној Македонији и све више Црној Гори, видљиво и присуство Турске. Како је Палмер описао овај утицај „Турска је уложила много у регион како би ојачала своју политичку, културолошку и економску позицију“.

„САД виде као добродошло укључивање Турске док год је њена улога конструктивна када су у питању евроатлантске тежње региона“, рекао је Палмер.

Уз то, имајући у виду историјску улогу Турске у региону, њена подршка дијалогу између Београда и Приштине је од великог значаја, закључио је Палмер.

(КосСев)

 

http://www.nspm.rs/hronika/metju-palmer-sad-su-spremne-da-pomognu-vucicu-da-izgradi-podrsku-srpskog-naroda-za-normalizaciju-odnosa-srbije-i-kosova.html