Мештани Раките одбранили реку!

220

Село Ракита, које су његови мештани називали „епицентром неправде“ борећи се с инвеститором који је дошао да гради мини-хидроелектрану, однело је, како кажу еколошки активисти, победу у борби за очување речног блага Старе Планине. 

Министарство за заштиту животне средине одбило је жалбу инвеститора МХЕ на решење инспектора за заштиту животне средине по коме је инвеститор дужан да извади цеви у дужини од 350 метара. Међутим, ни инвеститор не одустаје од посла, мада му је првобитним решењем, пишу медији, забрањен рад на градњи МХЕ у супротности од издатих услова заштите природе Завода за заштиту природе и наложено да терен врати у претходно стање.

По тим условима инвеститор није смео да гради у оквиру природног корита великих вода, а управо то су инспектори на терену утврдили. На ово решење Републичке инспекције за заштиту животне средине инвеститор Горан Белић је, објављују „Јужне вести“, поднео жалбу, а како је она одбијена остаје му да покрене управни спор пред Управним судом. То ће, како је рекао, и да учини.

Миле Николов, заменик председника Месне заједнице Ракита, каже за „Вести“ да верује да је оваквим исходом река спасена.

  • После овога може да поставља те цеви само у ваздуху – истиче овај мештанин и додаје да је „ван сваке памети шта се догађа у Србији и шта све може да се ради“.

Инвеститор је, према његовим речима, наставио радове на водозахвату, али уколико крене у рад с цевима, становништво ће речицу бранити својим телима!

  • Он нам је и пут нарушио и инспекција му је до јуна дала рок да то санира. Само можемо да се надамо да ће то и урадити. Много тога у овом случају зависи од општине Бабушница – каже Николов.

Он додаје да не зна колики оптимиста сме да буде јер председница општине Слађана Николић обећа да ће разговарати с мештанима, па их, како је навео, превари. Председницу општине су и представници Зелене странке, који су посетили Ракиту, замолили да им омогући увид у документа око МХЕ. Пристала је, а онда им је, како кажу, саопштено да не могу ни са ким да разговарају, јер су сви општинари тога дана „на терену“!

Ратко Бајчетић, потпредседник Зелене странке, сматра да у „случају Ракита“ постоје индиције о озбиљном кршењу више различитих закона. Он је обећао да ће Зелена странка, чији је лидер Горан Чабради, републички посланик, учинити све да се закон испоштује, а прекршиоци натерају да надокнаде учињену штету и врате све у првобитно стање.

Чабради се нада да на крају „неће победити бахатост, самовоља, непоштовање и изигравање закона оних који имају много а хтели би још и више и да ће обични људи, успети да сачувају оно што имају“.

Инцидент с багером
Битку мештана за речно благо обележило је више инцидената. Последњи се догодио недавно кад се прво огласило Национално удружење малих хидроелектрана (НУМХ), саопштењем да се „на градилишту десила снажна експлозија кад је неидентификована особа напунила ауспух багера барутом и ручно прављеним гелерима, који је експлодирао“.

НУМХ је саопштио и да је Милорад Јовановић, један од радника кој су у село стигли после зимске паузе, само пуком срећом избегао повреде, те да је у присуству полиције отворен ауспух и да су нађени ручно прављени гелери. Мештани, међутим, то све негирају. Они тврде да НУМХ дезинформише јавност јер звук који се чуо није од експлозије, већ због квара на багеру. Тврдње су аргументовали чињеницом да је машина убрзо наставила да ради, а полиција се није изјашњавала.

Бомба или гласина?
Миле Николов је рекао да је тврдња о подметнутој бобми „прича за малу децу“.

  • Бављење бомбом је скретање пажње с недостатака у раду инвеститора. Инспектор из Бабушнице је установио да су цеви кородиране, да на делу цевовода нема бетонских и пешчаних облога и да није направљено геодетско снимање терена – појаснио је Николов.

Адвокат Горан Белић, инвеститор мини-хидроелектране, како преносе београдски медији, рекао је да се после низа претњи и физичких насртаја „десио покушај убиства на градилишту“.

  • Неопходна је реакција надлежних јер ОРСП врши подстрекивање мештана на кривична дела, који за штету могу да имају уништавање не само имовине, већ и живота – упозорио је Белић, а шеф градилишта Игор Живковић рекао да радници раде стално под претњама.

Мештанин Раките Данило Стојанов подсетио је да се становништво побунило због „окупације реке“ чије би корито пресушило због изградње мини-хидроелектране.

  • Није реч о експлозивној направи, већ је у багеру гусеничару приликом окретања нешто пукло. Да је била експлозија, оштећење би било много веће, а машина не би могла да почне рад као што је почела после пола сата. Суштина је да „узурпатори река“ хоће мештане да прогласе разбојницима и терористима – појаснио је тада за „Вести“.

Било и пожара
Градилиште у Ракити од почетка радова било је у више наврата медијска вест, а пре пола године близу места радова нађена ручна бомба за коју су се мештани и извођач међусобно оптуживали. Почетком 2019. изгорела је камп приколица која је служила као магацин на градилишту.

Народна мука и чиновничка брука

  • Kада би било ко од нас узео спреј и исписао на било којој кући било коју поруку? Kолико је та емоција јака? Београд је, на жалост, глава одвојена од тела Србије, а људи који издају дозволе за МХЕ седе у Београду.

Причају о поглављу 27 и о циркуларној економији, пију еспресо у врачарским кафићима, седе у неким кабинетима. Државни чиновници. Не разумеју те људе. Не саосећају с њима. И, нажалост, не интересују их – нагласио је Горан Чабради.

Д. Декић – Вести

 

https://www.srbijadanas.net/mestani-rakite-odbranili-reku/