Мигранти сеју пустош око Никшића!

689

В. КАДИЋ

МЕШТАНИ Бањана у никшићкој општини, граничном појасу према Републици Српској све чешће имају проблеме са мигрантима чији путеви са Далеког истока и ратом захваћених подручја воде преко Црне Горе и даље ка земљама Европске уније. Понашају се бахато, а у домаћинства упадају по групама, краду, носећи са собом шта нађу – храну, пиће, обућу и одећу.

Мештанину Ристу Баћовићу из села Кленак пре неколико дана изгорело је око десет тона сена, које је било смештено у објекту који му је породица Комненовић дала на коришћење. Сумња се да су пожар изазвали мигранти, јер штала није била прикључена на електромрежу, нити је те ноћи било невреме. Прича се да су странци највероватније док су пролазили тим крајем у глуво доба ноћи покушали да нађу склониште, ушли у шталу, а да је потом од упаљене цигарете букнула ватра.

– Штета је огромна. Све је стутњело. Ми живимо од сточарства, издржавамо шесторо деце. Верујте да не знам шта да чиним и како да их прехраним. Шта да радим са стоком која је остала без хране? Да је пустим да угине, не могу – прича огорчени Ристо Баћовић.

Све ово мобилисало је житеље Бањана који су затражили од надлежних државних институција да их заштите од најезде миграната и проблема којe им готово сваког дана праве. У селу Петровићи, одржан је збор, са којег су послали поруку да уколико држава не буде могла да их заштити, да ће они бити приморани да се бране и сачувају своју имовину. Мештани су приметили да се мигранти крећу углавном по групама. Пре десетак дана у Враћеновићима су провалили у кућу Здравка Комара који живи на приморју. Иживљавали су се, поломили кућни инвентар, као и врата и прозоре, да би потом побегли носећи све вредно што су у дому Комара затекли.

ОБИЛИ ЦРКВЕНИ ДОМ ДВОЈИЦУ миграната из Сирије полиција је привела због сумње да су у селу Броћанац недалеко од Никшића провалили у Црквени дом, поломили стакла на два прозора и демолирали унутрашњост просторије. Полиција их је затекла у алкохолисаном сању, а потом привела.

– Тек ујутро видела сам пустош коју су иза себе оставили. Била сам ужаснута – каже Комарова сестра од стрица Ковиљка. – Страх ме је људи, у близини немамо комшије. Бојим се да не направе неки нови проблем, запале кућу. Ту су и две штале, а у једној је сено и неколико мојих оваца. Увече немам сна, јер стрепим да мигранти не провале у кућу. Овако се више не може живети. Ако држава не помогне, не знам шта ћемо ни куда ћемо.

Мира није имала ни старица Дуња Кнежевић (85) која сама живи у засеоку Црвена Стијена. Прошлог викенда лупали су јој на врата и прозор, врискали. Све то је трајало сатима, али бака је некако успела телефоном да позове родбину у Никшићу који су потом обавестили полицију.

– Ако држава не може овај проблем да реши нека нам да оружје и ми ћемо се знати сачувати – казао је на збору Дуњин син Чедо Кнежевић.

Скуп мештана Бањана

Председник Месне заједнице Петровићи Новак Поповић каже да “ноћни посетиоци” Бањана одваљују поклопце са бистијерни па становници страхују од загађења воде.

– Они немају контролу, не познају путеве, лутају. Морамо увести страже и организовати се на свој начин – категоричан је Поповић.

ПОЛИЦИЈА

НА збору мештана били су присутни и представници Граничне полиције Драган Бацковић и Милан Вукадиновић, који су навели да мигранти по уласку у Црну Гору од надлежних траже азил за шта добијају потврду за слободно кретање.

– Предузимамо све што можемо. Ту смо да вам помогнемо. Јавите нам било кад да их видите како бисмо их привели – казали су полицајци.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:780344-Мигранти-сеју-пустош-око-Никшића