МИЛО ЂУКАНОВИЋ: Жртве Холокауста опомена, градиће се синагога

332

Поводом Међународног дана Сећања на жртве Холокауста, који се у складу са резолуцијом Уједињених нација обележава 27. јануара, у име грађана Црне Горе и у своје име, желим да изразим најдубља саосећања са милионима јеврејских жртава, као и са жртвама словенских, ромског и других народа, особа с инвалидитетом и лица хомосексуалне оријентације, који су током Другог светског рата страдали само и искључиво због њихове етничке или верске припадности и њихове различитости, саопштио је председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Ђукановић је и нагласио да је сећање на жртве Холокауста опомена и подсећање на обавезу свих нас, државних органа и појединаца, да унапређујемо и чинимо све неопходно у правцу превенције антисемитизма и свих облика расне и религијске мржње.

– У условима када се европска друштва суочавају са растућим притиском снага популизма, национализма, ксенофобије и нетолеранције, и када су највише вредности једнакости под сталном претњом, наши заједнички напори морају бити још јачи.  У том правцу, дубоко верујем да образовање наставља да буде најмоћније оружје за јачање демократских вредности и снажење свести да смо, како то каже Универзална декларација, сви рођени слободни, са једнаким достојанством и правима. Само на тај начин можемо, како стоји и у централној теми овогодишњег обележавања Дана сећања, захтевати и бранити људска права и тиме стварати претпоставке да се злочин Холокауста и злочин геноцида никада не понове. Црна Гора наставља да кроз активности и сарадњу на националном и међународном плану промовише и штити  слободу религије или уверења и да негује мултирелигијски склад и суживот. У том контексту, снажно подржавамо деловање Јеврејске заједнице у Црној Гори и одлуку о изградњи синагоге.

– Као држава смо одлучни да радимо на спречавању свих знакова мржње и нетрпељивости, да унапређујемо узајамно поштовање и разумевање и градимо друштво које је отпорно на све идеологије и форме дискриминације и нетолеранције – казао је Ђукановић.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:773721-МИЛО-ЂУКАНОВИЋ-Жртве-Холокауста-опомена-градиће-се-синагога