Министарство финансија: Немачка компанија ЕОС Матрикс дала најбољу понуду за откуп потраживања банака из Србије у стечају

582

Немачка компанија ЕОС Матрикс (Матриx) дала је најбољу понуду у износу од 11,29 милиона евра за откуп првог пакета спорних и ненаплативих потраживања (НПЛ) из портфеља којим у име државе и банака у стечају управља Агенција за осигурање депозита (АОД), саопштило је Министарство финансија Србије.

Тендерска комисија, која спороводи процес продаје тих потраживања, је на данашњој седници дала препоруку одборима поверилаца институција које учествују у поступку да прихвате понуду и наставе са потребним процедурама како би се закључила трансакција.

На претходној седници тендерске комисије, одржаној 12. фебруара, отворене су обавезујуће понуде за продају спорних и ненаплативих потраживања, после чега је финансијски саветник урадио анализу предлога купопродајног уговора.

Агенција за осигурање депозита је 11. октобра прошле године на продају понудила потраживања банака у стечају (Агробанка, Нова Агробанка, Универзал банка, Привредна банка Београд и Развојна банка Војводине), као и потраживања којима АОД управља у име и за рачун Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине, а стигле су две понуде.

Том продајом ће се, како је објаснило Министарство финансија, сва реална имовина која служи као средство обезбеђења по основу спорних потраживања (земљиште, објекти, опрема) поново активирати и вратити у привредне токове и тиме даље поспешити привредну активност.

“На овај начин, држава ће годишње уштедети око 10 милиона евра, колико су просечно коштали стечајни поступци на годишњем нивоу, а који су се плаћали претходне две деценије”, истиче се у саопштењу.

Додаје се да је продаја првог пакета НПЛ-ова само почетни корак у акционом плану у оквиру којег је планирано решавање додатног пакета ненаплативих и спорних потраживања државе.

У наредна 24 месеца се очекује продаја свих спорних и ненаплативих потраживања у портфељу Агенције за осигурање депозита.

(Бета)

 

http://www.nspm.rs/hronika/ministarstvo-finansija-nemacka-kompanija-eos-matriks-dala-najbolju-ponudu-za-otkup-potrazivanja-banaka-iz-srbije-u-stecaju.html