Михаел Рот: Немачка се противи решавању спора између Србије и Косова мењањем граница

906
Minister of State of the Foreign Ministry Michael Roth is pictured during an interview at the AFP office in Berlin on February 20, 2014. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE / AFP PHOTO / JOHANNES EISELE

Немачки државни министар за Европу Михаел Рот поновио је да се Немачка противи решавању спора између Србије и Косова мењањем граница.

Како је навео, то би било крајње опасно и дестабилизовало регион.

Рот је у интервјуу за Дојче веле на албанском језику рекао да се од Албаније очекује да искористи свој утицај и спречи дестабилизацију.

“Територијални интегритет Западног Балкана за нас је веома важан. Покушаји мењања граница изазвали су у прошлости бескрајну патњу. Зато мислим да таква размишљања не само што не обећавају много успеха, већ су и крајње опасна”, рекао је Рот.

Он је нагласио да је потребан “свеобухватни споразум који би коначно уредио односе, омогућио Србији и Косову да постану чланице ЕУ и решио сва отворена техничка питања”.

“Очекујемо од Албаније да искористи свој политички утицај и да настави конструктивно да се залаже за стабилност у региону. То се посебно односи на питања која се тичу нормализације односа између Косова и Србије. У интересу је саме Албаније, као дела региона, да по сваку цену спречи нову дестабилизацију Западног Балкана, коју би промена граница свакако изазвала”, рекао је Рот.

Немачки државни министар је признао да поједине европске земље и САД другачије гледају на такав начин решвања спора Београда и Приштине, али је поновио да је став Немачке да “споразум Косова и Србије треба да ојача стабилност у обе земље и региону”.

“Не видим како се то може постићи променом границе. Штавише, Западни Балкан се не би смирио. Од суседних земаља стално чујем да су забринуте због те расправе јер виде опасност домино ефекта. За процес уласка у ЕУ то свакако не би било од помоћи”, рекао је Рот.

(Танјуг)

 

http://www.nspm.rs/hronika/mihael-rot-nemacka-se-protivi-resavanju-spora-izmedju-srbije-i-kosova-menjanjem-granica.html