Михајловић: Вредност инфраструктурних пројеката с Кином 5 милијарди евра; Изградња Моравског коридора од лета

715

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић примила је данас у прву посету нову амбасадорку Кине у Београду Чен Бо, са којом је разговарала о сарадњи Србије и Кине на реализацији заједничких инфраструктурних пројеката.

Михајловићева је истакла да је вредност пројеката са Кином који су у току већа од милијарде евра, те да су планирани пројекти вредни четири милијарде евра.

„Србија и Кина одлично сарађују, пре свега захваљујући пријатељству и добрим односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга. Вредност пројеката које заједнички реализујемо износи више од пет милијарди евра. Радимо заједно на изградњи Коридора 11, обилазнице око Београда, на пролеће нас чека почетак радова на деоници Прељина-Пожега, а кинеске компаније су наш поуздан партнер и на изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је и да је Србија прва земља у региону која је са Кином закључила Споразум о стратешком партнерству и једина има Споразум о сарадњи у области инфраструктуре, на основу кога су Кинези изградили први мост у Европи, мост Земун-Борча.

„Заједно реализујемо важне инфраструктурне пројекте, пре свега у друмском и железничком саобраћају. Радује нас и да смо део иницијативе ”Један појас, један пут”. За Србију је важно регионално повезивање, као и сарадња са нашим стратешким партнерима, а Кина је један од њих. Верујем да ћемо и у будућности имати добру сарадњу, јер је то у обостраном интересу ”, рекла је она.

Зорана Михајловић, Чен Бо, Фото Танјуг

Амбасадорка Чен Бо захвалила је потпредседници Владе Србије на топлој добродошлици и истакла да ће посвећено радити на даљем јачању сарадње две земље и реализацији великих инфраструктурних пројеката.

Михајловић је поклонила у знак добродошлице новој кинеској амбасадорки стилизовану везену минијатуру, ручни рад наших жена са села.

Ове поклоне потпредседница традиционално дарује страним званичницима у склопу иницијативе „Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима“, коју Координационо тело за родну равноправност реализује у сарадњи са Етно-мрежом и НАЛЕД-ом, наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

МИХАЈЛОВИЋ ИЗГРАДЊА МОРАВСКОГ КОРИДОРА МОГУЋА КРАЈЕМ ЛЕТА

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавла је данас да, уколико се у наредним месецима потпише финансијски уговор о финансирању изградње Моравског коридора, на тој деоници би први радници могли да се појаве крајем лета или на јесен.

Министарка је гостујући на ТВ Прва подсетила на недавне састанке које је имала у Лондону где је разговарала са челним људима компаније Бехтел о начину финансирања Моравског коридора у дужини од 110 километара, а чија је вредност 800 милиона евра.

“Спремни смо да ‘сутра’, када се потпише уговор о финансирању, у наредних неколико месеци, са документацијом коју имамо почнемо радове и да видимо раднике на терену, крајем лета – јесен”, рекла је Михајловић.

Каже да је рок за извођење радова на Моравском коридору најмање две и по године.

Михајловић је навела да очекује да представници компаније Бехтел и других финансијских организација, као и из Америке, следеће недеље посете Београд где би како је навела, они требало да разговарају са министром финансија, Синишом Малим.

“Рекла бих да смо јако близу тога да причамо о томе кад ће једног тренутка почети радови” каже министарка.

Указује да се на пројектно техничкој документацији за Моравски коридор радило у протекле две године те да се за део документације која се тиче деоницу Јужне Мораве правила потпуно нова документација.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:776768-Михајловић-Вредност-инфраструктурних-пројеката-с-Кином-5-милијарди-евра-Изградња-Моравског-коридора-од-лета