Михајловић: Одустали смо од изградње пута на земљишту продатом Ал Дахри, не знам нову трасу (ВИДЕО)

864

Према истраживању Инсајдера, Република Србија продала је у октобру 2018. године компанији Ал Дахра земљиште ПКБ-а које је обухваћено Просторним планом за изградњу брзе саобраћајнице Београд – Зрењанин. Реализација овог плана значила би да ће држава од Ал Дахре морати да откупљује земљиште које је недавно продала.

И поред чињенице да је пре само два месеца спроведен и тендер за израду техничке докуменације за изградњу брзе саобраћајнице БГ-ЗР, министарка Зорана Михајловић сада тврди да се од тог пројекта одустало. Каже и да ће се градити аутопут, да не зна којом ће трасом ићи, али тврди да неће ићи кроз земљиште продато Ал Дахри.

Према наводима Зоране Михајловић, уместо проширења постојећег пута Београд- Зрењанин, држава ће „због повећане привредне активности у Војводини“ градити ауто-пут до Зрењанина, али на другој локацији.

На питање новинара Инсајдера којом трасом би могао да иде тај пут, а да не прође кроз земљиште продато Ал Дахри, министарка грађевинарства и саобраћајне инфраструктуре каже да не зна где ће се ауто пут градити.

„Не могу да кажем отприлике, ја нисам такав геније као ви. Ја заиста не знам куда ће ићи аутопут и постоје стручњаци који се тиме баве. Замислите када би министар саобраћаја одређивао, то је некад било, имали смо неке који су то радили, па су правили куда ће ићи Коридор 11, ја то не радим“, рекла је Михајловић.

Министарка је, међутим, већ у наставку одговора демантовала саму себе. Након тврдње да не зна куда ће ићи аутопут, Михајловић је навела да он сигурно неће бити на земљишту некадашњег ПКБ-а.

„Оно што Влада са покрајином ради биће аутопут и неће бити на земљишту ПКБ-а. Не зато што је то сад неко одједном одлучио ‘па неће ту зато што је продато Ал Дахри’, не, него зато што не можете да направите аутопут са свим оним што је аутопуту потребно ту“, рекла је Михајловић.

Михајловић је навела и да је тачно да постоји планска документација за брзу саобраћајницу БГ-ЗР, али да тај пројекат „нити је урађен, нити је почео да се ради“.

„Још пре више од годину дана прво су вођени разговори а након тога се дошло до закључка, имајући у виду привредни развој и инвестиције које долазе уопште у Банат и у Војводину, да је неопходно направити аутопут“, истакла је министарка Михајловић.

Чињенице, међутим, говоре да је Министарство грађевинарства пре само девет месеци објавило план за изградњу брзог пута БГ-ЗР као и да је управо на основу тог плана покрајинска Управа за капитална улагања пре два месеца окончала тендер и доделила ЦИП-у и АГ Институту посао израде техничке документације изградње брзог пута до Зрењанина. Тендер је спроведен након што је земљиште продато Ал Дахри.

Тендерском документацијом предвиђено је да се постојећи пут прошири, а то је могуће једино уколико заузме и парцеле које су до скоро биле у власништву ПКБ-а.

„Па добро, ја ћу сад заиста проверити, ја знам шта смо се ми договорили и шта је Радна група Владе урадила“, рекла је министарка Михајловић.

Иначе, Влада је до сада донела само одлуку о формирању радне групе за реализацију пројекта „Изградња аутопута Београд-Зрењанин“, на коју се и Михајловић позива. Ова одлука донета је после продаје земљишта Ал Дахри, крајем 2018, а у њој се наводи да је задатак групе сарадња са кинеском компанијом Схадонг Хи Спеед Гроуп ради дефинисања финансирања пројекта.

У документу се нигде не наводи да се одустало од проширења постојећег пута, као ни да ће радна група израђивати нови пројекат изградње пута ван постојеће трасе.

Одлука о новом пројекту није објављена ни на сајту Министарства грађевинарства, на коме се и даље може наћи само план за проширење постојеће саобраћајнице Београд-Зрењанин.

Према анализи Инсајдера објављеној у серијалу „Продаја“, најмање 27 парцела које је купила Ал Дахра налазе се одмах поред зрењанинског пута и обухваћене су Просторним планом Министарства грађевинарства за изградњу брзе саобраћајнице БГ-ЗР. Тај план је прошао јавни увид у априлу прошле године, пет месеци пре продаје имовине ПКБ-а. Тендер за израду техничке документације за брзу саобраћајницу расписан је неколико недеља након јавног позива за приватизацију ПКБ-а.

Све ово показује да је држава истовремено припремала пројекат за изградњу брзе саобраћајнице до Зрењанина и продавала земљиште неопходно за његову реализацију.

Ни Министарство привреде нема одговоре на питања о пројекту за пут БГ-ЗР
Приватзацију ПКБ-а, односно продају његове имовине спровело је Министарство привреде.

Одговарајући на питање Инсајдера због чега је држава продала земљиште обухваћено просторним планом за изградњу пута БГ-ЗР, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић је у серијалу „Продаја“ рекао да су они из продајног пакета изузели све оно што је од њих захтевао град Београд, а да о пројекту за пут није обавештен.

„Можда је моја необавештеност везано за аутопут Београд – Зрењанин, али све оно што је Град изнео пред министарство привреде као захтеве да се не обухвата у пакет имовински, то смо заиста испоштовали и све што је град изнео, све што се дефинисало као грађевинско земљиште у перспективи за потребе града то није био пакет продаје. Што се тиче ауто пута према Зрењанину заиста нисам, нисам… немам информацију и сазнања да ће нешто тако да се дешава“, рекао је Стевановић.

С друге стране, Горан Весић, заменик градоначелника Београда је истакао да аутопут није у надлежности града, али да он мисли да држава себи неће нанети штету приликом одређивања цене по којој би евентуално откупљивала земљиште од Ал Дахре.

“Држава, држава процењује то. Немојте мислити да ће држава сама себи нанети штету. То будите сигурни. Пошто је у питању аутопут, како сте и сами рекли, то је у надлежности Путева Србије, надлежна је Пореска управа и ја сам сигуран да Пореска управа неће направити нама штету“, рекао је Весић.

Чињеница је, међутим, да Пореска управа у поступку експропријације процењује вредност земљишта на основу тржишних параметара.

Да би за откуп парцела неопходних за пут БГ-ЗР држава могла да плати и до 20 пута већу цену од оне по којој је земљиште продато Ал Дахри показују подаци о недавној екпропријацији пољопривредног земљишта за изградњу деонице Коридора 11 од Сурчина до Обреновца.

Држава и Јавно предузеће Путеви Србије су, према документацији коју су прикупили новинари Инсајдера, због изградње тог деонице Сурчин- Обреновац земљиште у Јакову и Бољевцу 2016. године били дужни да плате у износу од 25 до 50 000 евра по хектару док је пољопривредно земљиште у Сурчину процењено на чак 130.000 евра по хектару.

Кроз поступак приватизације ПКБ-а, земљиште је Ал Дахри продато по цени од 4 700 евра по хектару.

 

https://insajder.net/sr/sajt/tema/13333/Mihajlović-na-pitanja-Insajdera-Odustali-smo-od-izgradnje-puta-na-zemljištu-prodatom-Al-Dahri-ne-znam-novu-trasu-nisam-genije-kao-vi.htm