ММФ у петак у Београду, на челу мисије Јан Кес Мартејн

648

Делегација Међународног монетарног фонда (ММФ) почиње у петак, 10. маја, двонедељну посету Србији састанком са челним људима Министарства финансија и Народне банке Србије, речено је Тањугу у Министарству финансија.

Мисија ММФ-а, предвођена новим шефом Јаном Кесом Мартејном, који је на том месту заменио Џејмса Руфа, боравиће у Србији две недеље како би с представницима државе разговарали о досадашњим резултатима по питању структурних реформи српске економије.

Како је раније најавио министар финансија Синиша Мали, са ММФ-ом ће се разговарати и о реформама које се тичу ЕПС-а, Србијагаса и приватизације Комерцијалне банке…

Влада Србије постигла је у јуну прошле године договор с ММФ-ом о новом нефинансијском, саветодавном аранжману “чуваркућа” – Инструмент за координацију политика – ПЦИ, у трајању од 30 месеци.

ПЦИ је инструмент који је ММФ увео током 2017. године у циљу пружања подршке земљама попут Србије, а програм подржан од ПЦИ има за циљ одржање макроекономске и финансијске стабилности и остваривање напретка у реализацији амбициозног плана структурних и институционалних реформи ради подстицања брзог и инклузивног раста, отварања нових радних места и подизања животног стандарда.

Претходно је, од 29. јануара до 5. фебруара ове године, Србију посетио тим ММФ-а који је предводио Џејмс Руф.

Након завршетка посете, ММФ је саопштио да економски програм Србије и даље даје добре резултате, да се Фонд залаже за унапређење управљања јавним и државним предузећима као и да подржавају планове владеи за приватизацију Комерцијалне банке и ХИП Петрохемије.

 

http://www.novosti.rs/вести/насловна/економија.397.html:792768-ММФ-у-петак-у-Београду-на-челу-мисије-Јан-Кес-Мартејн