НАТО убио Сардинију

345

РИМ – СПЕЦИЈАЛНО ЗА “НОВОСТИ”

ОПУСТОШЕНА земља – то је слика југа и југоистока Сардиније, толико различита од севера који на светским листама луксузних летовалишта заузима водећа места. Уништени део острва премрежен је НАТО базама, у којима се врши испробавање нових оружја и експлозива и тестирају последице изложености хемијским, токсичним и радиоактивним материјама, као и наночестицама тешких метала насталим од испаљене муниције. И оне са осиромашеним уранијумом.

Све је почело 1956. године, када је у Вашингтону исцртана улога Италије на шаховској табли Хладног рата.

На овом подручју, од око 35.000 хектара, налазе се четири војне базе од којих је Куира, на 13.000 хектара, далеко највећа у Европи. Овде се испробавају најопаснија оружја на полигонима који нису чишћени 50 година. Данак је, по проценама након првих истраживања која су започела тек пре коју годину – 181 преминули међу онима који су директно радили у овим базама. Торијум, радиокативни и канцерогени елеменат коришћен у ракетном противтенковском оружју, нађен је, пише у извештају, “како у животињама, чак и у млеку оваца, тако и у костима ексхумираних чобана који су млади преминули од онколошких обољења или лимфома, а који су оболели напасајући своја стада”.

У званичном налазу Извештаја Парламентарне комисије пише да су неуродегенеративна обољења “призната као болести повезане са војном службом од стране САД, али нису призната у Италији”. Италијанске Оружане снаге, наводи се даље, “деценијама су излагале војни персонал, као и цивиле на раду у војним структурама, високој концентрацији гаса радон, прећуткујући опасност од радиоактивног гаса познатог по канцерогеном дејству”.

Место Салто ди Куира, у југоисточној Сардинији, од 1956. године има ту функцију и црни је рекордер по броју преминулих од тумора. Рађају се и животиње са ужасним деформитетима – јагњићи са шест ногу, ушима на месту где би требало да буду очи…

Чак четири НАТО инсталације на острву

Сардинија у Италији држи рекорд по броју оболелих од леукемије. Десетине младих су оболеле од ове тешке болести, а у њиховим телима су пронађени микроостаци истоветни онима код војника преминулих од тумора по повратку из мисија са балканског простора.

У Италији се зато сада повезују “балкански синдром”, под којим се подразумевају војници преминули или оболели после мисија на Балкану, и “синдром Куира”.

САТ ЕКСПЕРИМЕНТА 50.000 ЕВРА

У НАТО базама на Сардинији наставља се са експериментисањем. Полигони се изнајмљују заинтересованима. За 50.000 евра на сат велике фирме ту испробавају нове експлозиве и оружја. У 40 одсто случајева ради се о приватним компанијама. Друге државе су затвориле полигоне за експериментисање, једини који је остао је овај на Сардинији, ђубришту НАТО.

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.479.html:792712-НАТО-убио-Сардинију