На данашњи дан 1995. године хрватска војска отпочела је операцију “Бљесак” током које су окупиране територије Републике Српске Крајине у Западној Славонији

785

Артиљеријским нападом на Пакрац почела је офанзива хрватских снага на западну Славонију под називом “Бљесак”. Неколико дана касније Хрватска је заузела цело подручје, а десетине хиљада Срба избегле су у БИХ и Србију. Из тог подручја избегло је више десетина хиљада Срба, староседелаца у западној Славонији 

Поводом 24 године од страдања Срба у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак” у Западној славонији, у цркви Светог Марка у Београду ће бити одржан парастос

Представници Удружења “Суза” подсетиће на резмере злочина и положити венце и цвеће на споменик српским жртвама у ратовима на подручју бивше Југославије у ташмајданском парку.

Поводом 24. годишњице масовних убистава и протеривања Срба из Западне Славоније, Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије затражила је да надлежни органи Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над српским цивилима.

У том нападу хрватских паравојних, војних и полицијских снага 1. маја 1995. године на Западну Славонију, која је била под заштитом снага Унпрофора, за само 36 сати убијено је 283 Срба, већином цивила, од којих 57 жена и деветоро деце, а 15.000 их је протерано, наводи се у саопштењу Координација српских удружења.

“Уместо што, више од 20 година, хрватски државни врх сваке године слави акцију ‘Бљесак’, цивилизовано, хумано и људски би било да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, упуте јавно извињење породицама жртава и извршиоце приведу правди”, каже се у саопштењу.

Без тога, како се додаје, и без јасног суочавања са прошлошћу неће бити могуће успоставити нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа, што је преко потребно и једнима и другима.

Координација је указала да у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, више од 1.800 лица српске националности и даље има статус несталих.

“Држава Хрватска до данас одбија да ексхумира позната гробна места у којима се налазе посмртни остаци српских жртава, и поред недавних обећања, које је породицама жртава дала председница Колинда Грабар Китаровић. Свака цивилизована и демократска држава одавно би већ омогућила породицама да барем достојно сахране своје мртве”, наводи се у саопштењу.

Координација је оценила да неексхумирање мртвих Срба неће умањити злочине, нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције “Бљесак” и слављење злочинаца неће довести до аболирања злочина и преко потребног помирења.

(Агенције)

 

http://www.nspm.rs/hronika/na-danasnji-dan-1995.-godine-hrvatska-vojska-otpocela-je-operaciju-bljesak-tokom-koje-su-okupirane-teritorije-republike-srpske-krajine-u-zapadnoj-slavoniji.html