Немачка влада дала сагласност за пријем Македоније у НАТО

302

Немачка влада је дала сагласност за пријем Македоније у НАТО и заложиће се да процес приступања буде брзо завршен, преноси ТВ Сител. 

У саопштењу владе Немачке се наводи да је ће улаз Македоније у НАТО пружити важан допринос за безбедност евроатлантског простора, а такође ће обезбедити важан импулс за даљу стабилизацију региона Западног Балкана.

„Историјски моменат. Са Преспанским споразумом Атина и Скопље су ставили крај на 25. годишњег спора око имена бивше југословенске републике. Основ о прикључењу Републике Северне Македоније у НАТО је постављен. У фебруару државе-чланице ће потписати Протокол о приступању ка Вашингтонском споразуму“, наглашава се у саопштењу владе у Берлину.

Немачка влада се залаже за брзо усвајање Протокола у циљу да би се обезбедило формално прикључење до краја следећег месеца.

У саопштењу се додаје да „Северна Македонија на спољнополитичком плану игра конструктивну улогу на Западном Балкану“.

„То је постало посебно уочљиво у њеној спремност да прихвати промену имена у преговорима са Грчком у јуну прошле године“, истиче се у саопштењу.

„Приступање ове државе у НАТО такође ће пружити велики допринос ка унапређењу вредност атлантске заједнице. Прошле године Северна Македонија амбициозно је реформисала сектор безбедности и направила велики напредак у областима владавине права и демократије. Македонска влада се обавезала да ће наставити са спровођењем реформа“, закључује се у саопштењу немачке владе.

 

 

http://www.novosti.rs/вести/планета.480.html:774671-Немачка-влада-дала-сагласност-за-пријем-Македоније-у-НАТО